Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

„Нисмо могли да сањамо какви су Срби људи“: Како су талибани доживели Београд /видео/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипадник талибана у Мазари Шарифу
Припадник талибана у Мазари Шарифу - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Представници талибана (организација забрањена у Русији), који су били у Београду на преговорима са изасланицима тадашње владе Авганистана, били су одушевљени Србијом, каже Јован Ковачић из организације „Ист Вест Бриџ“, која је учествовала у организацији тих преговора.
Јован Ковачић каже да га је 2018. године позвао један пријатељ из једног града ЕУ и поставио му питање да ли би Београд био вољан да буде домаћин, пошто има назнака да се догоде разговори између талибана и тадашњих власти у Кабулу.
„Ми нисмо били посредници, нисмо били ни преговарачи, ми смо били организатори, домаћини тим разговорима“, навео је Ковачић у емисији „Око“ на РТС.
Према његовим речима, у то време Београд је већ почео да стиче репутацију града у ком може да се преговора, већ је у то доба било неколико рунди преговора између различитих земаља, било је и америчко-руских разговора око Украјине.
Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић током своје званичне посете Руској Федерацији - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Криза у Авганистану
Дачић објаснио зашто је Србија ћутала о преговорима талибана у Београду
„Ово је био интересантан задатак. Отишао сам код тадашњег министра иностраних послова Ивице Дачића и образложио му причу. Он се консултовао са председником и добили смо зелено светло у року од 24 сата и бацили се на организацију догађаја“, испричао је Ковачић.
Додаје да се после тога, прва рунда разговора врло брзо догодила, и да је то први пут да се састала већа група талибана и представника тадашње авганистанске власти.
„Први пут је једна група талибана била вољна да испитује могућност разговора и да ли може доћи до неког мира са Кабулом, јер таквих контаката није било. Таква је мржња била са обе стране. На првим разговорима је било осам до десет људи. Звао сам све релевантне представнике и Америке и Британије и ЕУ, али на првим преговорима су се појавили само представници Уједињених нација. Вероватно нико није веровао да ће до разговора доћи“, истакао је Јован Ковачић.
Објашњава да су се разговори одвијали врло дискретно у једној кући у Београду која припада Министарству спољних послова.
Била је идеја да домаћин разговора буде Малезија или Индонезија, али каже да би онда било „бочних утицаја“.
„Веровали или не – Авганистанци су били смештени по хотелима. Тада је био безвизни режим са Иранцима и много Иранаца се појављивало по хотелима тако да још људи са турбанима нису представљали такав раритет“, истакао је Ковачић.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТалибани у Мазари Шарифу
Талибани у Мазари Шарифу - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Талибани у Мазари Шарифу
Ковачић каже да је било компликовано организовати боравак талибана у Београду, с обзиром на то да имају веома стриктна начела понашања, али да је тај посао одрађен фантастично и поткрепио је причу једном анегдотом.
„Сретнем једног од талибана ујутру и он ми каже, ја нисам могао да сањам какви сте ви Срби људи и да ће једна хришћанска земља у сред Европе да се односи према нама“, испричао је Ковачић.
Навео да му је талибан рекао да су били у једном ресторану који служи оријенталну храну. Напољу је пљуштала киша, а било је време за молитву.
„Талибани су кренули напоље да се моле. Особље ресторана их је упитало где су кренули, а они су им одговорили да морају напоље да се помоле, на шта је особље ресторана склонило столове, иако је било и других гостију, како би талибани обавили молитву. Кад је завршена молитва, враћени су столови и све се наставило нормално“, каже Ковачић коме је представник талибана тада рекао да не зна други град на свету где би то могло да се деси.
Тренутну ситуацију у Авганистану Ковачић описује као фијаско и додаје да свака терористичка ћелија у свету сада слави.
Ковачић сматра да нико неће да жури да са талибанима успостави дипломатске односе, и напомиње да поред успомена са преговора у Београду између талибана и тадашњих званичних власти у Авганистану има једну књигу и кафтан.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
5 Септембар 2022, 13:06
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала