Од авио-електронике до ракетних система: Које су новине на форуму „Армија 2021“

© Sputnik / Константин Морозов / Уђи у базу фотографијаОперативни тактички ракетни систем "Искандер М" и лансер С-300 на полигону Алабино
Оперативни тактички ракетни систем Искандер М и лансер С-300 на полигону Алабино - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
На војно-техничком форуму „Армија 2021“ који почиње у подмосковској Кубинки представљено је више од 20 хиљада примерака наоружања. Изложба је подељена у групе посвећене ваздухопловству, морнарици, роботици, војној медицини, војном грађевинарству и диверзификацији одбрамбене индустрије.
Међу најновијим производима који су доступни за гледање углавном је руско оружје: ваздухопловна опрема, извиђачки систем „Пеницилин“, модификације оклопног возила „Тајфун ВДВ“, тенк Т-90МС и противваздушни ракетни систем „Сосна“ на шасији на точковима.
Експерти називају „Армију 2021“ изложбом достигнућа руских одбрамбених предузећа.
© Фото : Russian electornics Аутоматизовани артиљеријски обавештајни систем "Пеницилин"
Аутоматизовани артиљеријски обавештајни систем Пеницилин - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Аутоматизовани артиљеријски обавештајни систем "Пеницилин"
Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, на форум ће доћи делегације из 97 земаља, од којих ће 34 делегације предводити војни министри.

Више од 20 хиљада примерака

Изложба у Кубинки постављена је у павиљонима и на отвореном. Посетиоци ће моћи да виде више од 20 хиљада примерака војних и производа двоструке намене, укључујући и оне из 12 страних земаља.
Једн од учесника форума је белоруска Минска фабрика трактора, главни добављач тешких шасија за руске оперативно-тактичке и стратешке ракетне системе.
Ово белоруско предузеће ће на форуму представити четвороосовински оклопни транспортер „Волат В2“. Возило је намењено за замену у трупама трупа возила БТР-70, БТР-80, БМП-1 и БМП-2. Маса оклопног транспортера је 20 тона, а посаду чине три особе.
Возило је опремљено аутоматским топом 2А42 калибра 30 мм, системом противтенковског наоружања „Конкурс“, унапређеним митраљезом „Калашњиков“ калибра 7,62 мм и вишеканалним нишанима.
Друго белоруско предузеће, конструкторски биро из Витебска „Дисплеј“, приказаће линију система за индикације на шлему. Један од најновијих производа предузећа су тактичке наочаре са уграђеним микросистемом НСИ-06.02 / НСИ-06.03. Овај производ омогућава војницима да примају графичке информације и истовремено штити очи од повреда. Компанија ће такође представити монокуларне и бинокуларне системе за шлемове.
Од руске електронике за потребе одбране на форуму ће бити представљени производи Концерна радиоелектронске технологије АД (део „Ростеха“). Компанија је на „Армију 2021“ донела око 140 експоната.
На форуму ће први пут бити приказани нови навигациони системи, системи за подршку летења, уграђени рачунарски системи, као и метеоролошка станица за употребу на Арктику.
Први пут ће на форуму бити приказана и извозна модификација система за аудио-термално извиђање „Пеницилин“ који су направили стручњаци холдинга „Роселектроника“. Производ омогућава да се одреде ватрени положаји артиљеријских оруђа, минобацача, вишецевних ракетних система, као и почетне положаје „непријатељских противавионских и тактичких ракета“. За разлику од других сличних система, „Пеницилин“ не открива ватрене положаје уз помоћ радара, већ захваљујући принципу комбиновања топлотног и звучног извиђања.

„Тајфун“ и „Сосна“

На форуму у Кубинки традиционално ће бити приказан широк спектар оклопних возила на точковима. Очекује се приказивање најновијих узорака војног возила К-4386 „Тајфун ВДВ“ са формулом 4×4 коју је развило предузеће „Ремдизел“.
© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаОклопно возило КамАЗ 4386 "Тајфун"
Оклопно возило КамАЗ 4386 Тајфун - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Оклопно возило КамАЗ 4386 "Тајфун"
Ово возило је намењено за испоруку јединицама плавих беретки и може се спустити падобраном. Одликује га побољшана заштита од мина, велики великим клиренсом и дном у облику слова В које расипа енергију експлозије и побољшава заштиту посаде од гелера.
Поред безбедности, произвођач као главне предности „Тајфун ВДВ“ наводи високе вучне и динамичке карактеристике, добру проходност и маневарске способности. У војсци су истакли да су возила способна да раде у условима повећане прашине и на планинама.
Од тешких оклопних возила на „Армији 2021“ биће представљен модернизовани тенк Т-90МС са високо аутоматизованим борбеним модулом у који је интегрисан вишеспектрални нишан нишанџије и панорамски нишан команданта. Овај систем повећава информисаност посаде о ситуацији и ефикасност управљања наоружањем.
Од наоружања ПВО, дебитант форума у ​​Кубинки биће модел противваздушног ракетног система „Сосна“ на шасији на точковима. Раније је овај систем био монтиран на гусеничној шасији вишенаменског транспортера МТ-ЛБ. Овај систем израђује концерн „Алмаз-Антеј“.
© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни систем "Сосна" на гусеничној шасији
Противваздушни систем Сосна на гусеничној шасији - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Противваздушни систем "Сосна" на гусеничној шасији
Одлика „Сосне“ је рекордни домет уништавања циљева у сегменту домаћих и страних ПВО система са ласерским системом навођења. Систем може да пуца током марша и у најкраћемо времену реагује на промену ситуације.
Борбени рад „Сосне“ је потпуно аутоматизован. Систем ПВО независно открива непријатељске ваздушне циљеве, одређује координате циљева и распоређује их између средстава за уништавање.
На бојишту „Сосна“ може да се користи за уништавање авиона, хеликоптера, беспилотних летелица, крстарећих ракета, бомби и лаких оклопних копнених возила. Максимални домет гађања је 10 км, а висина 5 км.
Форум ће трајати од 22. до 28. августа у изложбеном центру „Патриот“, на аеродрому „Кубинка“ и полигону „Алабино“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала