Интернет постаје метаверзум, мрежа у коју ћемо моћи да уђемо /видео/

© Фото : Youtube/CBS This Morning/PrintscreenОснивач Фејсбука Марк Закерберг представља апликацију "Хорајзон воркрумс", претечу метаверзума
Оснивач Фејсбука Марк Закерберг представља апликацију Хорајзон воркрумс, претечу метаверзума - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Фејсбук је представио нову апликацију „Хорајзон воркрумс“, која омогућава корисницима да уз помоћ виртуелне реалности заједно присуствују састанцима и да им они изгледају као да су у истој просторији, иако су за рачунаром. То је део ширег плана Фејсбука за метаверзум, следећу генерацију интернета.
Нову апликацију, која се користи уз помоћ наочара за виртуелну реалност (ВР) компаније Окулус, чији је Фејсбук власник, представио је лично Марк Закерберг, оснивач Фејсбука, преноси Си-Би-Ес. И он и новинарка те мреже Гејл Кинг користили су апликацију и наочаре, па је Закерберг рекао да се ради о првом ВР интервјуу.
Закерберг је рекао да је још као средњошколац маштао о нечему сличном, како би са друговима могао да заједно игра игре или истражује и да би то било део „метаверзума“.
„Метаверзум је следећа генерација интернета.Он се може схватити као интернет чији смо део, односно интернет у ком можемо да будемо, за разлику од садашњег на ком смо гледајући у екране мобилних телефона или рачунара“, рекао је Закерберг.
Уз помоћ ове апликације, корисници могу да уђу у виртуелну канцеларију, са персонализованим аватарима, и у њој могу да виде компјутерске екране, тастатуре, да разговарају и сарађују са колегама…
„Она вам даје могућност да седите за столом заједно са колегама, да сарађујете, представљате идеје… Они који не могу на овај начин да се укључе, могу да прате састанак као видео конференцију. Али невероватан је доживљај у ком се осећате као да се заједно на истом месту са колегама“, рекао је Закерберг.
Фејсбук је овај производ почео да тестира пре избијања пандемије вируса корона, која је многе људе на планети натерала да раде од куће и да не долазе у канцеларију, каже Закерберг.
Овај пројекат је део Фејсбукових настојања да буде више од компаније за друштвене мреже. Фејсбук поседује Инстаграм, Воцап и Окулус, због чега је на мети критика за гушење конкуренције и монопол.
Закерберг је рекао да ће „Хорајзон воркрумс“ бити важан алат за оне који желе да раде од куће, а да не жртвују осећај канцеларијског живота.
„Долазак у канцеларију је важан за људе, али постоји и важна могућност за људе који желе да остану са породицама, у родном месту, или им је прескупо да се преселе у велики град, али желе шансу коју би могли да добију у Њујорку, Лос Анђелесу или неком другом великом граду“, рекао је Закерберг.
Фејсбук је недавно, због ширења делта варијанте вируса корона, одложио повратак запослених у канцеларије за 2022. годину, додајући да ће део запослених имати могућност да за стално пређе на рад од куће.
„Сви ови алати, било да су у питању видео-конференције или производи као што је „Воркрумс“, само су део напретка ка томе да људи добију слободу да живе где желе. Тренутно мислим да људи гледају на Фејсбук као на компанију друштвених мрежа. Али мислим да ће за пет година, уколико урадимо посао како треба, људи да нас виде као компанију метаверзума“, рекао је Закерберг.
Сенатор Савета Федерације Русије Алексеј Пушков - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Руски сенатор: Фејсбук је одавно део америчких специјалних служби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала