Путин: Не желимо да се у Русији појаве терористи под изговором избеглица

© AP Photo / Shekib RahmaniЉуди окупљени на аеродрому у Кабулу који желе да се евакуишу из Авганистана
Људи окупљени на аеродрому у Кабулу који желе да се евакуишу из Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Русија не жели да се у земљи појављују милитанти под изговором избеглица из Авганистана, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Замислите да су у неку земљу ушле избеглице... ко су те избеглице? Како да знамо? Може да их буде на хиљаде, па чак и стотине хиљада. Или можда милиони. А ми са нашим најближим савезницима и суседима чак немамо ни визна ограничења. А каква је граница? Хиљаде километара. Седнеш у аутомобил, или на магарца и кренеш преко степе. И шта ћемо с тим да радимо?“, рекао је Путин на састанку са представницима странке Јединствена Русија.

„То је важно за нашу безбедност, директно је повезано са нашим грађанима. Не желимо да се у нашој земљи појављују борци под маском избеглица“, нагласио је председник.

Он је додао да је непреведно размештање миграната из Авганистана без виза у Средњу Азију и чињеница да им се не дозвољава улазак у САД и то питање биће решено на самиту Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) и другим платформама.
„Наши западни партнери упорно постављају питање смештања избеглица у земље Средње Азије пре него што добију визе за САД или друге земље. Значи, у ове земље, наше суседе, могу се слати без виза, али код себе не желе их не желе без виза? Какав је то понижавајући приступ решавању проблема?“, упитао је руски лидер.
Према његовим речима, ужаси који се сада дешавају у Авганистану нису били тако давно у Русији.
Милитанти Талибана* у Кабулу, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Криза у Авганистану
Русија као миротворац у Авганистану: Талибани преко руске амбасаде траже преговоре са противницима
Не желимо да се некако понови оно што смо имали 1990-их, средином 2000-их година, када су код нас фактички биле борбе на Северном Кавказу. А страхоте које сада видимо на територији Авганистана, ти ужаси су били код нас. Све то није било тако давно. И чињеница да је сада све стабилно, мирно... постоје проблеми, али они не могу да се упореде са оним што је било раније. Нико не жели да се врати на то, стога нам такви елементи нису потребни ни из Авганистана ни из других земаља“, рекао је Путин.
Управо због тога Русија ради у сиријском правцу, констатовао је он.
„Да се ​​спречи да се Сирија претвори у неки Авганистан и да буде легло тероризма“, нагласио је Путин.
Руски лидер је додао да ће питање избеглица из Авганистана бити приоритет за руско Министарство спољних послова.
Милитанти покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) ушли су у Кабул 15. августа без борбе и у року од неколико сати успоставили потпуну контролу над главним градом Авганистана. Авганистански председник Ашраф Гани саопштио је да напушта земљу како би спречио крвопролиће. Потпредседник земље Амрула Салех изјавио је да у одсуству шефа државе према уставу он постаје вршилац дужности шефа земље и позвао на оружани отпор талибанима. Западне земље евакуишу своје грађане и особље амбасаде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала