Селаковић позвао египатског председника на конференцију о Покрету несврстаних у Београду

© Flickr / jezЗастава Египта
Застава Египта - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је након састанка са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем да су се сагласили у оцени да су економски односи Египта и Србије данас значајно испод нивоа политичких односа две земље.
Селаковић је Ел Сисију у Каиру предао позивно писмо председника Александра Вучића да дође на конференцију о Покрету несврстаних у октобру у Београду, а која ће се одржати поводом обележавања 60 година оснивања самог покрета.
„Имао сам прилику да разговарам и о развоју сарадње Египта и Србије у будућности, да сагледамо све оно што су предности 113 година дуге традиције дипломатских односа између Србије и Египта што је одлична основа за развој наших односа у будућности. Присетили смо се и сјајних дана сарадње између председника Тита и председника Насера, али говорили и о томе да су економски односи Србије и Египта данас значајно испод политичких односа две земље“, казао је Селаковић.
У име председника Вучића, Селаковић је замолио председника Ел Сисија да дође у Србију јер је, како је рекао, управо тај сусрет двојице лидера оно што је неопходно да би се удружиле и две пословне заједнице и показало у ком правцу у будућности треба да се крећу односи две државе и два народа.
Након састанка са председником Египта, шеф српске дипломатије састао се и са својим египатским колегом Самехом Хасаном Шукријем, а, како је навео Селаковић, састанак са Ал Сисијем је њему и Шукрију био смерница у којем правцу треба да разговарају.
„Искористили смо овај дан да разговарамо, како о нашим билатералним политичким односима, тако и о потреби развоја економске сарадње“, навео је шеф српске дипломатије.
Подсетио је да су он и министар Шукри коопредседници Комисије за економску сарадњу у оквиру које се, како је рекао, планира први бизнис форум на којем ће учествовати представници српских и египатских компанија.
Током састанака, како је навео Селаковић, разговарало се и о регионалним питањима, а египатски саговорници су га упознали са ситуацијом на Блиском истоку, као и са свим изазовима са којима се сусрећу, ситуацијом у околним држава и свему ономе што је од интереса за очување мира и стабилности, не само у региону, већ и на глобалној сцени.
Селаковић каже да је својим египатским саговорницима пренео каква је ситуација у региону Балкана, Југоисточне Европе, као и који су то изазови са којима се сусрећу.
„Оно што смо овде заиста доживели као делегација Србије јесте изузетно поштовање, широкогрудо гостопримство наших египатских пријатеља и искрена жеља да у будућности након година консолидације, успешног опоравка, можемо да дугорочно планирамо развој наших односа у будућности“, нагласио је шеф српске дипломатије.
Селаковић је указао на то да су египатски саговорници исказали и велико поштовање за све реформе које су у Србији спроведене последњих седам година.
''''Могу да кажем да је признање које нам је одато, нешто што је било задовољство слушати и што је чинило да будем поносан данас овде тиме што представљам Србију која је препозната као прва држава у региону, као држава која је фактор мира и стабилности и његовог очувања у нашем делу Европе и као држава која уистину води самосталну и независну политику, како унутрашњу, тако и спољну“, закључио је Селаковић.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала