Француски медији: Запад није заинтересован за Крим – Кијев узалуд покушава да га извуче из заборава

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗамак "Ластино гнездо" на Криму
Замак Ластино гнездо на Криму - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Украјина је посветила много пажње обележавању 30. Годишњице независности и организацији самита „Кримска платформа“ како би подсетила стране политичаре на проблем полуострва – питање за које Запад није заинтересован, пише француски лист „Фигаро“.
У чланку новинарке Ане Дароман наводи се да су се западне земље последњих година усредсредиле на проблем оружаног сукоба у Донбасу, док је Крим, који се ујединио са Русијом, „нестао са међународне агенде“ неколико недеља касније, о чему је говорио украјински вицепремијер Алексеј Резников.
„Деловало је да је Украјина већ делимично прихватила чињеницу заузимања Крима“, пише лист.
Новинарка истиче да питање Крима није приоритетно за савезнике Украјине. С тим у вези, скренула је пажњу на то да су француски и амерички председник Емануел Макрон и Џозеф Бајден игнорисали самит, а да немачка канцеларка Ангела Меркел није присуствовала „Кримској платформи“, иако је састанак одржан дан након њене посете Кијеву.
„Украјинско друштво је схватило тешкоће враћања Крима седам година након његове анексије“, пише ауторка.
Као потврду тога, навела је резултате недавне анкете према којој само 61 одсто Украјинаца сматра да би Крим требало да се „врати“ под контролу Кијева, док 44 одсто сматра да је то немогуће или мало вероватно, као и да је удео скептика за пет година порастао за седам одсто.
Подсетимо, данас је у Кијеву одржан самит „Кримска платформа“. На њему су учествовале 44 земље и међународне организације.
У Кремљу су саопштили данас да тај самит сматрају антируским и непријатељским догађајем. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је назвао тај састанак дивљањем на којем Запад наставља да подстиче националистичка, расистичка расположења савремених украјинских власти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала