Рама: Албанци су пре 30 година били Авганистанци

© AP Photo / Hektor PustinaЕди Рама
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Албански премијер Еди Рама упоредио је тренутну ситуацију у Авганистану са Албанијом 1990-тих година, када су становници те земље бежали од комунистичког режима Енвера Хоџе.
"Албанци су пре 30 година били Авганистанци", рекао је Рама у интервјуу за ''''Сандеј тајмс''''.
Истакао је да је за Албанце ситуација у Авганистану потпуно јасна.
"Европљани знају шта је рат само преко Нетфликса, док је за Албанце све то стварно. Били смо Авганистанци пре три деценије када смо бежали из споственог пакла", рекао је он, преноси албански портал Панорама.
Навео је да су, за разлику од многих других европских земаља, "за Албанце сукоби, глад и расељавање, искуства забележена у сећању".
Додао да су деценијама, под влашћуу диктатора Енвера Хоџе Албанци били изложени бруталној репресији и да је та земља постала најсиромашнија и најизолованија у Европи.
Објаснио је да је пет година након Хоџине смрти, 1990. године, пао комунистички режим и да су тада у Албанији почели немири и насиља.
"Авганистанци су сада Албанци од пре 30 година и треба да будемо уз њих као што су други били уз нас", закључио је Рама.
Албанија је међу земљама које су прве одговориле на захтев да приме изеглице из Авганистана, а први авион са око 300 људи очекује се да слети у ту земљу ове недеље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала