Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Талибани понудили амнестију председнику Авганистана

© REUTERS / STRINGERПредседник Авганистана Ашраф Гани
Председник Авганистана Ашраф Гани - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Покрет Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) понудио је амнестију авганистанском председнику Ашрафу Ганију и потпредседнику Амрулу Салеху, дозволивши им да се врате у земљу ако то желе, изјавио је за пакистанску телевизију „Гео ТВ“ високи лидер талибана Халил ур Рахман Хакани.
„Опраштамо Ашрафу Ганију, Амрулаху Салеху и (саветнику за безбедност председника Авганистана) Хамдулаху Мохибу. Опраштамо свима са наше стране, од генерала (који се борио против нас) до обичног човека“, рекао је Хакани и додао да непријатељство између талибана и ове тројице настало само на основу религије.
Ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана на велике градове. Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“. Портпарол политичке канцеларије Талибана Мухамед Наим касније је објавио да је рат у Авганистану завршен.
Три дана након бекства, Гани је упутио видео поруку из УАЕ у којој је обећао да ће се вратити у домовину у најскорије време. Потпредседник Амрулах Салех изјавио је да је према уставу он постао шеф државе и позвао на оружани отпор талибанима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала