За неке је само закржљали патлиџан, али од црног парадајза може да се живи /фото/

© PixabayЦрни парадајз
Црни парадајз - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Парадајз је поврће које је веома распрострањено код нас и гаји се у скоро свакој башти. Најзаступљенији је црвени парадајз који у себи садржи ликопен, црвени пигмент. Међутим, поред класичног црвеног парадајза у домаћинству Ћатића из села Маслошево код Тополе може се видети црни плод парадајза али и жути.
"Црни парадајз гајим већ неколико година, то је стара сорта парадајза која се врло ретко још по негде може наћи. Када се расече и проба исти је као и овај црвени парадајз, чак је можда и слађи. Људи се шале кад виде, па кажу, то је плави патлиџан само закржљао, али није, то је стара сорта парадајза која се врло ретко гаји", каже за РИНУ Слађана Ћатић из Маслошева.
И док многи негодују и нерадо се одлучују да пробају овако необичан плод, Слађа је задовољна овом сортом.
© PixabayЦрни парадајз
Црни парадајз - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Црни парадајз
"Од сада ћу само њега да садим , јер је фантастичног укуса. Мало је ситнији плод него код црвеног парадајза али да је заливан редовно можда би био крупнији, ми не користимо хемију па га ја берем и једем у башти. Месо му је црвено а покожица црна док не сазри, а кад је зрео онда поцрвени али задржи на склонитим местима од сунца црну боју", објашњава Слађа.
У селу Липовац Радовановићи поред црвеног гаје и жути парадајз. Стара сорта која се некада узгајала сачувана је на овом имању све до данас, преноси Блиц.
" Жути парадајз се код нас редовно сеје подједнако као и црвени. Декоративан је и јако је леп када се помеша у салати са црвеним. Он се разликује само по боји од обичног црвеног парадајза, јер је укус исти као што га има парадајз, уколико се дуже задржи на сунцу односно на биљци може бити за нијансу слађи. Отпоран је на болести па га радо препоручујем за органску производњу", рекла је Мирјана Радовановић из села Липовац.
Иначе у свету је заступљено преко 400 различитих врста парадајза, од тога у Србији се производи око 50.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала