https://sputnikportal.rs/20210823/za-neke-je-samo-zakrzljali-patlidzan-ali-od-crnog-paradajza-moze-da-se-zivi-foto-1128690764.html
За неке је само закржљали патлиџан, али од црног парадајза може да се живи /фото/
За неке је само закржљали патлиџан, али од црног парадајза може да се живи /фото/
Sputnik Србија
Парадајз је поврће које је веома распрострањено код нас и гаји се у скоро свакој башти. Најзаступљенији је црвени парадајз који у себи садржи ликопен, црвени... 23.08.2021, Sputnik Србија
2021-08-23T21:57+0200
2021-08-23T21:57+0200
2022-08-26T13:08+0200
економија
пољопривреда
зарада
парадајз
привреда и пољопривреда
србија – економија
србија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/08/17/1128689925_0:555:1440:1365_1920x0_80_0_0_7bc5f00e2286662b9e614ed01aa1b113.jpg
"Црни парадајз гајим већ неколико година, то је стара сорта парадајза која се врло ретко још по негде може наћи. Када се расече и проба исти је као и овај црвени парадајз, чак је можда и слађи. Људи се шале кад виде, па кажу, то је плави патлиџан само закржљао, али није, то је стара сорта парадајза која се врло ретко гаји", каже за РИНУ Слађана Ћатић из Маслошева.И док многи негодују и нерадо се одлучују да пробају овако необичан плод, Слађа је задовољна овом сортом."Од сада ћу само њега да садим , јер је фантастичног укуса. Мало је ситнији плод него код црвеног парадајза али да је заливан редовно можда би био крупнији, ми не користимо хемију па га ја берем и једем у башти. Месо му је црвено а покожица црна док не сазри, а кад је зрео онда поцрвени али задржи на склонитим местима од сунца црну боју", објашњава Слађа.У селу Липовац Радовановићи поред црвеног гаје и жути парадајз. Стара сорта која се некада узгајала сачувана је на овом имању све до данас, преноси Блиц." Жути парадајз се код нас редовно сеје подједнако као и црвени. Декоративан је и јако је леп када се помеша у салати са црвеним. Он се разликује само по боји од обичног црвеног парадајза, јер је укус исти као што га има парадајз, уколико се дуже задржи на сунцу односно на биљци може бити за нијансу слађи. Отпоран је на болести па га радо препоручујем за органску производњу", рекла је Мирјана Радовановић из села Липовац.Иначе у свету је заступљено преко 400 различитих врста парадајза, од тога у Србији се производи око 50.
србија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/08/17/1128689925_0:420:1440:1500_1920x0_80_0_0_33d773e75214658f6d0816d955feca85.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
црни парадајз, србија, економија, пољопривреда
црни парадајз, србија, економија, пољопривреда
За неке је само закржљали патлиџан, али од црног парадајза може да се живи /фото/
21:57 23.08.2021 (Освежено: 13:08 26.08.2022) Парадајз је поврће које је веома распрострањено код нас и гаји се у скоро свакој башти. Најзаступљенији је црвени парадајз који у себи садржи ликопен, црвени пигмент. Међутим, поред класичног црвеног парадајза у домаћинству Ћатића из села Маслошево код Тополе може се видети црни плод парадајза али и жути.
"Црни парадајз гајим већ неколико година, то је стара сорта парадајза која се врло ретко још по негде може наћи. Када се расече и проба исти је као и овај црвени парадајз, чак је можда и слађи. Људи се шале кад виде, па кажу, то је плави патлиџан само закржљао, али није, то је стара сорта парадајза која се врло ретко гаји", каже за РИНУ Слађана Ћатић из Маслошева.
И док многи негодују и нерадо се одлучују да пробају овако необичан плод, Слађа је задовољна овом сортом.
"Од сада ћу само њега да садим , јер је фантастичног укуса. Мало је ситнији плод него код црвеног парадајза али да је заливан редовно можда би био крупнији, ми не користимо хемију па га ја берем и једем у башти. Месо му је црвено а покожица црна док не сазри, а кад је зрео онда поцрвени али задржи на склонитим местима од сунца црну боју", објашњава Слађа.
У селу Липовац Радовановићи поред црвеног гаје и
жути парадајз. Стара сорта која се некада узгајала сачувана је на овом имању све до данас,
преноси Блиц.
" Жути парадајз се код нас редовно сеје подједнако као и црвени. Декоративан је и јако је леп када се помеша у салати са црвеним. Он се разликује само по боји од обичног црвеног парадајза, јер је укус исти као што га има парадајз, уколико се дуже задржи на сунцу односно на биљци може бити за нијансу слађи. Отпоран је на болести па га радо препоручујем за органску производњу", рекла је Мирјана Радовановић из села Липовац.
Иначе у свету је заступљено преко 400 различитих врста парадајза, од тога у Србији се производи око 50.
Све о домаћој и светској економији