Зачуђујућа заблуда Запада: Талибане би да сломе санкцијама, а нису могли ни бруталним ратом

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаП/к запрещенного в РФ движения "Талибан" / Ситуация в Афганистане после смены власти / Мехтарлам под контролем запрещенной в РФ организации "Талибан"
П/к запрещенного в РФ движения Талибан / Ситуация в Афганистане после смены власти / Мехтарлам под контролем запрещенной в РФ организации Талибан - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Талибане није сломио рат, али ће их сломити санкције. Или бар Запад у то верује, судећи према изјави америчког председника Џозефа Бајдена да ће подржати санкције потив талибана које намерава да иницира Велика Британија на састанку Г7 у уторак.
Британски премијер Борис Џонсон, који председава групом у којој су и САД, Италија, Француска, Немачка, Јапан и Канада, сазвао је самит након што су талибани (терористичка организација забрањена у Русији) преузели контролу над целим Авганистаном, а британски медији преносе да Велика Британија верује да би у Г7 требало да размисле о економским санкцијама и ускраћивању помоћи ако талибани буду кршили људска права и дозволили да њихова територија буде упориште за милитанте.
Коментаришући зашто западне земље мисле да ће талибане сломити санкције када их није сломио дводеценијски рат, дипломата у пензији Зоран Миливојевић каже да је зачуђујуће да Запад није извукао никакву поуку из чињенице да је политика интервенционизма и наметања решења коју је у последњих 20 година спроводио у Авганистану претрпела потпуни неуспех.

Талибане није сломио рат, па како ће санкције

„Тврдо залагање за политику санкција указује на то да Запад нема у својим опцијама и политикама ништа ново да понуди и то не само због тога што очигледно не разуме да се свет променио, већ и зато што политичке елите које су на власти и њихови интереси то не дозвољавају. Нажалост, политика санкција је постала једино средство са којим Запад сада наступа и на глобалном плану, па смо сведоци да се и за најмању ствар која не одговара интересима Запада одмах уводе некакве санкције“, примећује Миливојевић.

Таква политика, уверен је наш саговорник, не води ничему и све више ствара отпор и на глобалном плану, тим пре јер доказано доживљава неуспех у разним варијантама у којима је до сада примењивана.
„Да не говоримо о Русији коју је немогуће сломити санкцијама, то је потпуно бесмислено и Европа ће то врло брзо препознати, али погледајте Венецуелу и још неке случајеве где је политика санкција такође била промашај. Остајање на таквој политици ствара услове да и на Западу почиње да тиња отпор таквом приступу и већ има мислећих људи који траже да се ситуација у Авганистану стави на прво место као опомена да се мора мењати политика и приступ и да се мора прихватити чињеница да Запад више није у позицији нити да диктира, нити да успоставља односе и системе који искључиво њему одговарају“, категоричан Миливојевић.

Јалова политика санкција

Он сматра да санкције талибанском режиму неће уродити плодом и додаје да Запад, уместо да сачека прве потезе талибанских власти и да ради на смиривању ситуације у Авганистану, услед недостатка идеја и озбиљних политика ради управо супротно.

„Када велики губе, они то не могу да схвате и онда примењују најгора решења како би сачували своје позиције, попут притисака у политичким и економским сферама. Ово, дакле, личи на то да Запад није свој неуспех у Авганистану препознао као сигнал да са досадашњом политиком не треба наступати, већ наставља да и даље изазива проблеме и немире у различитим областима и регионима, у покушају да уз радикалну примену истих начина и средстава задржи своју позицију. То, међутим, више није могуће, а Авганистан је најдиректнија и најјаснија потврда да је свет постао мултиполаран и да Запад више не може другима да диктира услове функционисања међународног поретка, а још мање спровођење сопствених интереса и стратешких циљева“, оцењује Миливојевић.

Политика Запада је и омогућила повратак талибана у Авганистану, закључује саговорник Спутњика, па би, да су икаква искуства из тога извучена, пре било каквих претњи разуман потез био прво сачекати формирање тамошње власти и са каквом ће политиком они наступати.
Амерички медији извештавају да је Вашингтон талибанима блокирао приступ рачунима авганистанске владе, који се воде код америчких Федералних резерви и других америчких банака.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала