Зеленски открио: У августу „почиње деокупација“ Крима

© REUTERS / Gleb GaranichПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је дан „почетка деокупације“ Крима и признао, да Кијев не може да „врати“ полуострво без међународне подршке.
„Врло је вероватно да ће 23. август 2021. године ући у историју као дан почетка деокупације Аутономне Републике Крим и града Севастопољ“, изјавио је Зеленски.
Он је подвукао да Украјина има намеру да уради све што је могуће како би „вратила полуострво“ и изразио наду да ће заједнички рад са међународним партнерима „натерати Русију да седне за преговарачки сто“.
„Ми смо свесни тога да наша независна држава Украјина не може сама да врати Крим“, навео је председник Украјине.

Зеленски је такође позвао Русију да учествује у „Кримској платформи“како би се „заједничким снагама дошло до решења за деокупацију Крима и исправљања њених историјских и трагичних грешака“ и додао да су дискусије и коментари Русије на тему самита подстакли да се о њој размишља као о „пуноправном учеснику Кримске платформе".

Украјински председник је закључио да је почетак „Кримске платформе“ био успешан и да је на њему створена „моћна међународна коалиција за ослобађање Крима од окупације Русије“.
Крим, поглед на Јалту - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Зеленски признао: Украјине није било на Криму - давали га Русији у закуп
На сајту „Кримске платформе“ је саопштено да је то нови међународно-консултациони формат. Платформа је усмерена на бољу ефикасност међународног одговора на улазак полуострва у састав Русију.
Самит „Кримска платформа“ се, на иницијативу Украјине, одржава 23. августа у Кијеву. На њему се разматра питање „повратка“ контроле над Кримом. На самиту су представници 40 земаља и међународних организација.
Односи Москве и Кијева погоршали су се због ситуације у Донбасу, где су власти 2014. године започеле војну операцију против самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике, као и због Крима који се ујединио са Русијом након референдума на полуострву. Украјинске власти су више пута оптуживале Москву за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву у којој се Русија назива „земљом агресором“. Москва негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Русија је више пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала