Добри подаци за немачку економију, али државна помоћ и даље нужна

CC0 / Pixabay / Раст економије
Раст економије - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Немачка економија је порасла у другом кварталу 2021. године за 9,4 посто међугодишње, према календарски прилагођеним подацима, објавио је Федерални завод за статистику, Дестатис.
Економска активност Немачке у наведеном тромесечју је за 3,3 процента испод преткризног нивоа у четвртом кварталу 2019.
Бруто домаћи производ је у периоду април-јун забележио раст од 1,6 посто у односу на претходно тромесечје, што је изнад прелиминарне процене Дестатиса од 1,5 процената. У пра три месеца 2021, немачка привреда је пала за 2,0 одсто.
Приватна потрошња у Немачкој је у другом кварталу порасла за 3,2 посто, што је допринело са 1,6 процентних поена укупном расту и истовремено смањило стопу штедње на 16,3 процента. У првом тромесечју, када су трговине, барови и ресторани били затворени у оквиру општег локдауна у Немачкој, стопа штедње је достигла рекордних 22 одсто.
Јавна потрошња је од априла до краја јуна повећана за 1,8 посто, доприносећи са 0,4 процента поена укупној стопи раста.
Државна потрошња усмерена на ублажавање последица кризе изазване вирусом корона, финансирана новим задуживањем без преседана, продубила је „рупу“ у јавним финансијама на 80,9 милијарди евра у првој половини године, саопштио је Завод за статистику.
Тај износ одговара учешћу буџетског дефицита у БДП-у од 4,7 процената, што је највећи удео у последњих 26 година, за који економски аналитичар Карстен Брзески из „ИНГ банке“ каже да је негативна страна брзог економског опоравка.
Државни подстицаји би требало да помогну враћању економије на ниво пре краја 2021. године, али ће они бити тешко бреме за владу која следећег месеца излази на савезне изборе, оцењује Брзески, пренео је Танјуг.
Прочитајте и:
Грађевински радник на изградњи путева - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Немачка остаје без радне снаге: „Потребно нам је 400.000 усељеника годишње“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала