Историчар: Скуп на Цетињу карикатура, за ЦПЦ је Харе Кришна озбиљна организација

© Sputnik / Бобан НововићМираш Дедеић на протесту
Мираш Дедеић на протесту - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Протест против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, који је одржан у недељу, јесте „карикатура“ и исмевање црногорске историје, рекао је историчар Предраг Марковић.
Оценио је да „агресивни и бесмислени“ став дела црногорске јавности против Српске православне цркве и Србије, дугорочно наноси штету само Црној Гори.
„То су хулиганска посла, више личе на фудбалске навијаче него на вернике. Рећи верник Црногорске православне цркве је парадокс, то је секта за коју је Харе Кришна озбиљна организација“, рекао је Марковић за Танјуг ТВ коментаришући протест на Цетињу.
Сматра да су разлози протеста политички, а не верски, и подсећа да су Српска црква, односно светитељи СПЦ, створили црногорску државу, а да они који протестују бране Црну Гору и њену тобожњу независност од матице.
„Црква је играла много већу улогу у стварању црногорске државе него у стварању српске модерне државе, која је настала без великог утицаја цркве. Само Цетиње је настало код Цетињског манастира и цела модерна црногорска држава је настала као пројекат српских владика“, навео је Марковић.
На констатацију да су сличне тензије биле и уочи устоличења покојног митрополита Амфилохија, Марковић је казао да је тада већ био заживео „монтенегрински пројекат“ који би, како каже, био смешан да нема последица озбиљне дискриминације Срба у Црној Гори у последњих 20-ак година.
© Sputnik / Александар МилачићИсторичар Предраг Марковић
Историчар Предраг Марковић - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Историчар Предраг Марковић
„Проценат Срба у власти, на државним функцијама је десетак пута мањи него у Хрватској у односу на број становника. У Хрватској има око 3-4 одсто Срба и пропорцијално су заступљени, имају и министре, док у Црној Гори живи око 30 одсто Срба, а доскора нису имали ниједну званичну функцију“, указао је Марковић.
Сумња да тензије око устоличења митрополита Јоаникија могу да изазову веће потресе у Црној Гори, али и да могу да створе непријатности јер, како каже, агресивна мањина може да направи доста штете.
„То ће бити тест за крхку нову црногорску власт да ли је у стању да успостави ред приликом догађаја који је цивилизацијски чин, а устоличење митрополита је, пре свега, људско и верско право“, нагласио је Марковић.
На питање зашто Влада Црне Горе још није потписала темељни уговор са СПЦ, Марковић је казао да у јавности у Србији не би требало тако оштро да критикује премијера Здравка Кривокапића који је, како каже, пред врло тешким изазовима, и навео је да у Црној Гори постоје већи непријатељи Србије.
„А то је Мило Ђукановић, који не само што је непријатељ Србије, већ и свог народа. Мало ко је до те мере опљачкао свој народ као режим Ђукановића“, закључио је Марковић.
Протест на Цетињу против устоличења митрополита Јоаникија - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Мираш на Цетињу, Вартоломеј у Кијеву: Офанзива расколника са потпуно истим циљем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала