Кризни штаб донео одлуку о новој школској години

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICСедница Кризног штаба
Седница Кризног штаба - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Школска година почеће 1. септембра, основан је тим који ће пратити ситуацију у школама на недељном нивоу и у складу са тим доносиће адекватну одлуку, рекао је министар просвете Бранко Ружић. Утврђена су и три модела за извођење наставе.
"Школа ће почети 1. септембра, часови ће трајати 45 минута. Постоје три модела. Први модел подразумева да се часови одвијају нормално. Деца носе маску само када разговарају, вакцинисани професори не носе маску док не приђу ђацима на метар и по растојања. Други модел је комбиновани, где би један дан радили онлајн наставу, а други у школи. Трећи модел је резервисан за најугроженије средине. За те школе спремљена је онлајн настава за средње школе, комбинована за основне. Часови би било 30 минута, и ђаци би били подељени у групе", рекао је Ружић.
Ружић каже да су препоруке за предшколске установе дате још у јулу, и да их се сви придржавају. "Када дође до заражавања, ако се неко дете разболи у групи или одељењу, сва деца од тада носе маске, заражено дете иде у карантин. Ако има двоје заражених, или више, сва деца десет дана имају онлајн наставу", истакао је Ружић.
Др Предраг Кон је рекао да нам епидемиолошка ситуација није баш наклоњена, и да ће морати стриктно да се поштује све што је прописано овим планом.
"Ови модели који су приказани показују да се креће практично са неком ситуацијом која подразумева да у школу долазе здрави, и да су наставници што је могуће више вакцинисани. Ако нису вакцинисани мораће да носе маске. Ту је дефинисано кад могу да се скину маске, када могу да се носе. Види се да су маске замениле вакцинацију на неки начин, иако имамо вакцине које су прошле све оно што је неопходно по стандардима и безбедне су", рекао је Кон.
Епидемиолог је навео да родитељима и деци жели срећан почетак школске године, и још једном подсетио да је главно оружје борбе са епидемијом вакцина.
"Што више око деце има вакцинисаних, мања је шанса да се зараза донесе у школу. Ми морамо да нагласимо да конкретна наука, а не појединци, стоје иза апела за вакцинацијом. Ја из дубине душе и сржи мога бића желим добро и деци и Србији, и тако функционишем и радим", истакао је Кон.
Министар Ружић је појаснио, током одговарања на питања новинара, да ће у целој Србији деца кренути у школе, и да ће тим за школе пратити примену свих мера.
"Имајући у виду да је то жив организам, као што то вирус и јесте, и уколико дође у некој средини до промене подржаћемо промену мера. Да подсетимо да је образовни систем прошле године показао висок степен резистентности и поред свега што се дешавало. Само образовни систем није рефлексија стања у некој локалној самоуправи", рекао је Ружић.
Др Кон је поменуо ковид пропуснице, као и обавезну вакцинацију медицинских и просветних радника, и рекао да су данас говорили о томе, али да је главна тема била почетак школске године.
"Ми у медицинском делу Кризног штаба тврдо инсистирамо још од марта месеца да имунизација здравствених радника буде обавезна, и мислим да је неприхватљиво да медицинари негују пацијенте а не буду вакцинисани", истиче Кон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала