Мејер: Инцков закон напад на демократију у БиХ

© Sputnik / Дејан СимићСтивен Мејер, члан Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992.до 1995.године.
Стивен Мејер, члан Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992.до 1995.године. - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Закон о забрани негирања геноцида, који је у БиХ усвојен на иницијативу бившег Високог представника Валетина Инцка, је наметнут акт који нема везе са наводним геноцидом, већ са нападом на демократију у БиХ, рекао је члан Независне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији Стивен Мејер.
Професор студија националне безбедности, који је годинама радио у америчкој Централној обавештајној агенцији, рекао је да је запрепашћен да било ко прихвата тај закон као важећи.

Инцков закон напад на демократију у БиХ

„Не могу да разумем како човек, којег сам већ описао као кукавицу, три дана пред напуштање функције произвољно прогласи закон за који каже да га парламент мора усвојити без икаквих измена. Не разумем зашто Тужилаштво у БиХ то прихвата, то није закон који је усвојио парламент државе. Ово је наметнуто, и то наметнуто нелегално и неморално и има везе са традицијом по којој је овај део света јако дуго био под доминацијом других сила. Постоји изрека да је “Балкан буре барута, али је фитиљ негде друго”. И то је истина. Не разумем зашто само не кажете – нећемо обраћати пажњу на ово, јер то није закон који је усвојен у парламенту и потписан од стране председавајућих БиХ“, рекао је Мејер на представљању извештаја Комисије о догађајима у Сребреници.

Он је мишљења да ће Инцков закон имати супротан ефекат и да ће унети додатне поделе у Босни и Херцеговини.
„Уз позицију коју је заузео Милорад Додик и ако буде покушаја да се он уклони са места члана Председништва, то би могло довести до предлагања независности Републике Српске. Нико не негира злочин, али оно што се десило у Сребреници не потпада под дефиницију геноцида. То је било масовно убиство и било је ужасно. Рекли смо и руководству Републике Српске да су Срби починили злочине и ми не бежимо од тога, а они су рекли да се треба суочити са прошлошћу, како бисмо имали чистију и искренију будућност“, навео је Мејер.
Гидеон Грајф, председник Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992.до 1995.године. - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Грајф: За Сребреницу се олако користи реч геноцид – тако тај термин постаје безначајан
Стивен Мејер је рекао и да је разочаран што амбасаде САД и Велике Британије у Сарајеву сматрају законитим одлуке сада већ бившег Високог представника у БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала