„Потпуно неочекивано“: Како је једна мирна животиња изненадила научнике /видео/

CC0 / Pixabay / Џиновска корњача
Џиновска корњача - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Џиновска корњача са Сејшела изненадила је научнике након што је објављен снимак на ком се види како једе младо птиче. То вероватно не би било ништа необично да та врста корњача, према тврдњама научника, није искључиво биљојед.
Стручњаци наводе да је могуће да се то и раније дешавало, нарочито због спретности коју је корњача показала док граби птића. Међутим, ово је први пут да је документован лов ове врсте животиња.
Снимак на ком се види како џиновска корњача са Сејшела вреба младунче ласте, снимљен је на острву Фергејт које припада Сејшелским острвима, у јулу 2020. године.
У питању је приватно острво које се бави екотуризмом и дом је за око 3.000 џиновских корњача.
Да су ове џиновске корњаче са Сејшела биљоједи, пише „Гардијан“, позивајући се на студију објављену у магазину „Карент Бајолоџи“, чији је вођа Џастин Герлах, директор студија на Питерхаусу и сарадник Музеја зоологије Универзитета Кембриџ.
„Ово је потпуно неочекивано понашање и никада пре виђено међу дивљим корњачама. Било је случајева да су се храниле костима и шкољкама, због калцијума, али ово не“, рекао је он.
Научници са овог сејшелског острва годинама у назад улажу напоре да се екосистем обнови, а то је допринело и новим облицима понашања код животиња.
„Ових дана, начин на који функционише суживот ласти које се гнезде у дрвећу и џиновских корњача је необичан. Наша посматрања указују на то да ће овакве неочекиване интеракције између врста бити чешће са опоравком екосистема. Могуће је да су се овакве ситуације дешавале и раније али их ми никада до сада нисмо видели", рекао је Герлах.
Герлах је додао и да би снимак могао да буде доказ о постојању популације корњача која је развила нови тип понашања који ће имати последице по еволуцију али је додао да је опоравак морских птица и корњача створио услове природног понашања које људи нису видели стотинама година, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала