Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Представник талибана ексклузивно за Спутњик: Американци морају отићи на време да не би било проблема

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаАмеричка војска
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Званични представник покрета „Талибан“ Мохамед Наим изјавио је у ексклузивном интервјуу Спутњику да је њихов главни циљ мирно решавање свих проблема, али да Американци морају да оду на време.
Талибани говоре међународној заједници и Авганистанцима да Авганистан неће бити место за операције које могу да представљају претњу било којој држави. Да ли ће се предузети неки кораци како би се потврдиле овакве изјаве?
- Талибани су објавили општу амнестију владиних званичника у Авганистану. То је један од корака. Такође, ми водимо миран дијалог у циљу решавања проблема који су раније постојали. Водили смо преговоре са америчким властима и постигли смо договор који свет види данас. Постигли смо споразум да страна војска напусти нашу земљу. Наши главни циљеви и први кораци су дијалог и мирно решавање било ког проблема. Таква политика је била успешна. Мирни процес је довео до тога да су се сада људи ујединили.
Да ли сте одредили вектор новог политичког система?
- То што се догодило је било неочекивано, како за људе у целом савету тако и за нас. Нико није очекивао да ће се то сада догодити и тако брзо, али догодило се. Потребно је да размислимо и да предузмемо одређене кораке за формирање владе. Ми се трудимо да, што је могуће пре, пронађемо формулу за формирање будуће владе.
Каква ће бити влада и да ли ће се састојати из неколико партија?
- Владу ће чинити грађани, како би људи осетили да влада заступа њихове интересе. Свако би требало да ради на бази искрености, а не дискриминације народа и земље. Главни циљ владе је да служи народу.
Припадници покрета Талибан у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Лавров: За жаљење изјава Бореља о утицају Русије и Кине на Авганистан
Како оцењујете одлуку САД да помере датум повлачења војске?
- Ми нисмо очекивали да ће померити датум повлачења војске и то не прихватамо. Био је конкретан датум 21. април. Датум је усаглашен са Америком и подржао га је Савет безбедности Уједињених нација. Међутим, САД су једнострано помериле датум и ми то категорички не подржавамо. Они морају да испоштују рок. Ситуација се у земљи променила за 100 одсто и није им у интересу да остану овде. Морају отићи на време, како не би било нових проблема.
Како ви оцењујете позицију Русије?
- Позиција Русије је у великој мери позитивна и ми се надамо да ће у будућности Русија одиграти позитивну улогу у решавању постојећих проблема у Авганистану. Односи Авганистана и Русије су позитивни, ми смо се неколико пута састајали и одржавали конференције у Москви како бисмо пронашли решење проблема у Авганистану.
Неки наводе да ће током владавине талибана положај жена бити тежак, како то коментаришете?
- То су све празне и неосноване оптужбе и гласине. Штавише, ми смо мете медија. Ми смо били жртве медијског рата током двадесет година и нисмо имали могућност да се представимо. Данас се та могућност појавила. Ми смо привржени заштити права жена, мањина и људских права. Ми штитимо различите интересе нашег народа у области образовања, здравства и осталих сфера. Гласине које о нама шире медији нису истините и изобличавају политику Исламског Емирата. Ми функционишемо по законима исламског права како бисмо служили вишим интересима нашег народа.
Амерички војници у војној бази Баграм у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Кремљ: САД не могу да пребаце са себе одговорност за дешавања у Авганистану
Чиме се одликује данашњи покрет „Талибан“ у односу на онај од пре 20 године?
- Ми смо видели какав је био свет пре 20 година. Да не говорим о рату који је у земљи. Као што знате земља је била подељена. И Кабул, без обзира на малу површину, је био подељен између шест разних организација. Свака партија је уживала поверење, имала је утицај у својој зони и сви су радили шта су хтели. Такође, постоји и друго важно питање повезано са унутрашњим сукобом који је довео до тога да је Кабул био разрушен. А ко га је разрушио?! Људи се нису осећали безбедно, нити су била безбедна њихова деца и имовина. Авганистан се претворио у кућу која гори. И логично је да је у почетку потребно ујединити целокупну земљу, а затим одстранити проблеме које су стварали војни авантуристи. Ми морамо да решимо те проблеме, али нажалост, међународна заједница није помагала авганистанском народу, осим санкцијама и претњама. Данас се све променило и чак је у целом свету дошло до коренитих промена. Неопходно је радити разумно у новим промењеним условима.
Зашто неки још увек покушавају да побегну из земље када им талибани гарантују безбедност?
- Пре око три или пет година су почеле миграције и омладина је почела масовно да бежи из земље. Они су се давили и то није остало непримећено. Омладина се бацала у канџе смрти само да би дошла до западних земаља. Они су говорили „ако већ тонемо у рат, зашто да не побегнемо одавде“. Ето у чему је проблем.
Какав ћете имати однос према суседним земљама и када се очекује стабилност у земљи?
- Ми имамо два проблема у земљи. Први је окупација која се, хвала Алаху, завршила или се скоро завршила. Други је рат који траје 40 година. Рат који је разрушио земљу и испровоцирао проблеме, сиромаштво и катастрофе. Он се такође завршио, хвала Алаху. Данас се појавила одлична могућност како унутар тако и ван земље, како би се успоставио контакт са суседним земљама и међународном заједницом. Ово је прави тренутак за заједнички рад који би авганистански народ довео до безбедне луке, који би помогао авганистанском народу и одиграо позитивну улогу у развоју Авганистана и решавању проблема авганистанског народа.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
5 Септембар 2022, 13:06
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала