Шифра „Војна правда“: Да ли је покренута опасна акција — чишћење Срба из институција у Босни

© AP Photo / Amel EmricЗастава БиХ
Застава БиХ - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Појава Фејсбук профила „Војна правда“, али и чињеница да у Централној банци БиХ више нема српских представника на руководећим местима, говори о намери бошњачке политичке елите да унитаризује БиХ тако да у заједничким институцијама више не буде Срба.
Анонимни Фејсбук профил „Војна правда“ таргетира Србе позивајући кориснике ове друштвене мреже да скидају фотографије и праве снимке екрана профила Срба запослених у Оружаним снагама БиХ (ОС БиХ) и њихове личне податке и фотографије објављује у јавности.
Војска БиХ - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Почела хајка на Србе који раде у оружаним снагама БиХ
Са друге стране, Управни одбор Централне банке БиХ одлучио је да продужи мандат члановима ове институције док Председништво БиХ не изврши именовање новог Управног одбора — свима осим вицегувернерки из реда српског народа Милици Лакић и директорки Главне банке Републике Српске Централне банке БиХ Дијани Граховац.

„Војна правда“ и одлука Централне банке БиХ — средства за чишћење Срба

У нормалним околностима, између појаве неког анонимног Фејсбук профила и одлуке Управног одбора једне финансијске институције не би могла да буде повучена паралела; међутим, у БиХ је мало шта нормално, те се и ове две појаве посматрају као да су у каузалној вези. Барем у Републици Српској, у којој сматрају да се ради о својеврсној хајци на Србе запослене у заједничким институцијама државе две ентитета и три конститутивна народа. И нарочито у тренутку када је започело инкриминисање Срба због „негирања геноцида у Сребреници“, на основу наопаког закона Валентина Инцка.
„Намера бошњачке политичке елите је да Срба нема ни у једној јединој заједничкој институцији. Јер брисањем Срба из институција они долазе до свог циља, а то је унитарна БиХ. И све је повезано и ништа није случајно“, сматра посланица Странке независних социјалдемократа у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.
Вулићева која је чланица Заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ, прва је указала на таргетирање Срба запослених у ОС БиХ путем Фејсбук профила „Војна правда“ и сматра да је једина намера овог профила стављање мете на чело Србима и одмазда над њима. Иза свега стоје паралелне обавештајне структуре наклоњене бошњачкој политичкој елити, тврди она.

„Сама чињеница да се везано за Србе у ОС БиХ истражује све, до крвних зрнаца, у људима са разлогом изазива страх и људи се и сами преиспитују због чега неко то ради. Већ сам истакла да немам поверења у надлежне институције. Да се нешто слично догодило некоме од Бошњака, да су то урадили Срби или Хрвати, сви би били на ногама, а кривац би већ био разоткривен и процесуиран. Међутим, када се ради о Србима, сви у себи ликују“, истиче она.

Појава профила „Војна правда“ указује на то да бошњачка политичка елита не бира средства да се отараси Срба запослених у заједничким институцијама, додаје наша саговорница.

„Мој став као члана Комисије, као посланика и као представника српског народа јесте да не смемо поклекнути. Најважније је да будемо јединствени и да пошаљемо јасну поруку да без Срба и Републике Српске нема ни заједничких институција, па самим тим нема ни њихове БиХ“, каже она.

Они који управљају профилом „Војна правда“, према речима наше саговорнице, сматрају да БиХ треба приватизовати, да историја српског страдања у БиХ треба да буде избрисана, са циљем да БиХ буде унитаризована и да само Бошњаци буду представљени као једини народ који живи у БиХ.

Све је закувало Инцково наметање закона

Представници српског народа у заједничким институцијама тешко ће моћи да спрече таргетирање Срба запослених у њима. Политички представници српског народа о овом проблему треба да гласно говоре, а институције Републике Српске требало би да заштите све запослене у заједничким институцијама, додаје Вулићева.
У Републици Српској ситуација је сасвим другачија и представници друга два конститутивна народа раде у заједничким институцијама која имају представништва у Српској, чак и на шефовским местима, истиче она. То тако треба и да буде, али, како каже, етикетирање и избацивање Срба из заједничких институција показатељ је да заједничког живота у БиХ нема.
„Нама заједничког живота нема, само је питање када ће се то схватити у међународним круговима и на који начин ћемо се разићи. Сматрам да се више никада не сме поновити оно што се догодило 1992. и да смо довољно зрели за дијалог о мирном разлазу“, наводи Вулићева.
За ситуацију у којој се врше таргетирање и хајка, као и избацивање српских кадрова из заједничких институција, наша саговорница криви бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је недавним наметањем измена кривичног закона у фокус вратио проблеме које су народи БиХ превазишли.
Инцково наметање закона и долазак новог високог представника, који није добио сагласност свих чинилаца у међународној заједници и Републике Српске, те је стога нелегитиман, само су појачани хаос и нетрпељивост у БиХ, што за будућност није добро, закључује Вулићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала