Сијарто: Од следеће године Мађарска почиње производњу „Спутњик Ве“

© REUTERS / Sergei KarpukhinМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током састанка у Москви
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током састанка у Москви - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Мађарска намерава да од наредне године производи руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

„Без вакцине ‘Спутњик Ве’ не бисмо могли да спроведемо најуспешнију кампању вакцинације у ЕУ и због тога желим да захвалим Русији за сарадњу. У Дебрецину ће бити подигнуто постројење за производњу вакцина. Од краја 2022. године постојаће могућност производње вакцине по руској лиценци“, рекао је Сијарто.

Једна од тема разговора двојице министара била је и енергетска сарадња а Сијарто је истакао да је Мађарска спремна да на јесен закључи нови дугорочни споразум с „Гаспромом“ о испорукама гаса.
„Ускоро истиче наш дугорочни споразум о испорукама гаса. Верујем да на јесен можемо да закључимо нови 15-годишњи уговор под обострано прихватљивим условима како бисмо осигурали енергетску безбедност земље“, рекао је мађарски министар.
Закључивање споразума је у завршној фази, додао је он.

Ситуација у Авганистану – национална претња по Мађарску

Незаобилaзна тема била је и ситуација у Авганистану а Сијарто је рекао да она представља националну претњу по његову земљу.
„Молимо савезнике да повлачење буде поступно јер је ситуација проблематична“, рекао је министар и додао да избеглице преко Турске могу стићи на Западни Балкан а одатле у Мађарску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала