Зашто нам се неки снови стално враћају

CC0 / Pixabay / Фантазија — илустрација
Фантазија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Сањати исти сан изнова и изнова је добро познат феномен и скоро две трећине људи наводи да има снове који се понављају. Наука о сновима каже да снови који се понављају могу да одражавају нерешене сукобе у животу, али могу да имају и физиолошки узрок.
Неко нас гони, затекли смо се наги на јавном месту или усред неке природне катастрофе, испао нам је зуб или цео семестар нисмо ишли на предавања из неког предмета — најтипичнији су сценарији који се понављају у сновима.
Снови који се понављају углавном се јављају када је особа под стресом током дужег периода, понекад неколико година или целог живота. Ти снови не само да имају исте теме већ се у њима, из ноћи у ноћ, може понављати и иста нарација.
Иако је тачан садржај понављајућих снова јединствен за сваког појединца, постоје заједничке теме које важе за све, па чак и оне које се појављују у одређеним културама и у различитим периодима. На пример — јурњава, пад, неспремност за испит, касни долазак или неуспешан покушај да нешто урадимо неки су од најчешћих сценарија.
Већина снова који се понављају има негативан садржај који укључује емоције попут страха, туге, љутње и кривице. Више од половине таквих снова укључује ситуацију у којој је онај ко их проживљава у опасности. Али неке теме могу да буду и позитивне, чак и еуфоричне, попут снова у којима откривамо нове собе у својој кући, еротских снова или снова у којима летимо.
CC0 / Pixabay / Снови који се понављају углавном се јављају због стреса током дужег периода.
Пропадање у сну — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Снови који се понављају углавном се јављају због стреса током дужег периода.
У неким случајевима, снови који почињу у детињству могу потрајати и у одраслој доби. Ови снови могу да нестану на неколико година, али и да се врате због изложености стресу, а затим поново да нестану када се ситуација среди.

Нерешени сукоби

Зашто наш мозак изнова сања исте снове? Истраживања указују да нам снови уопштено помажу да регулишемо емоције и прилагодимо се стресним догађајима. Укључивање емоционалног материјала у снове сневачу омогућава да обради болан или тежак догађај.
У случају снова који се понављају, садржај који се понавља могао би да представља неуспешан покушај интеграције ових тешких искустава. Многе теорије се слажу да су понављајући снови повезани са нерешеним тешкоћама или сукобима у животу.
Присуство понављајућих снова је повезано и са нижим нивоима психичке стабилности и присуством симптома анксиозности и депресије. Ови снови имају тенденцију да се понављају током стресних ситуација и престају када особа реши свој унутрашњи сукоб, што указује на побољшање психичког стања.
Такви снови често метафорички одражавају емоционални набој сневача. На пример, сан како смо упали у вртлог бесне олује углавном се јавља код људи после неке трауме или злостављања. То је типичан пример метафоре која може представљати емоције беспомоћности, панике или страха доживљенoг у стварном животу, објавио је „Сајенс алерт“.
Слично, бити неприкладно обучен у сну, бити наг или безуспешно покушавати трагати за тоалетом, може представљати неугодне ситуације из будног стања.
CC0 / Pixabay / Одражавају нерешене сукобе у животу, али могу да имају и физиолошки узрок.
Шума - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Одражавају нерешене сукобе у животу, али могу да имају и физиолошки узрок.
Неки људи, када се суоче са стресном ситуацијом или новим изазовом, сањају да су дошли неспремни на испит из математике, чак и годинама по завршетку школовања.

Континуум понављања

Вилијам Домхоф, амерички психолог, изложио је концепт континуитета понављања у сновима. У крајњим случајевима, трауматичне ноћне море директно репродукују доживљену трауму — што је један од главних симптома посттрауматског стресног поремећаја.
Затим постоје снови који се понављају а у којима се исти садржај репродукује делимично или у целини. За разлику од трауматских снова, овакви снови ретко када директно понављају догађај или сукоб из реалног живота, већ га метафорички одражавају кроз централну емоцију.
Даље, дуж континуума су теме које се понављају у сновима. Ови снови имају тенденцију да понављају сличну ситуацију, као што је кашњење, прогон или губитак, али тачан садржај сна се разликује од времена до времена, попут кашњења на воз уместо на испит.
Коначно, на другом крају континуума, налазимо одређене елементе сна који се понављају у сновима једне особе, попут ликова, радњи или предмета. Сви ови снови одражавали би, на различитим нивоима, покушај да се разреше одређени емоционални проблеми.

Физиолошки узроци

Зашто су теме исте код различитих особа? Једно од могућих објашњења је да су неки од ових сценарија сачувани током еволуције. Симулирајући претећу ситуацију, сан да нас неко гони, на пример, пружа простор особи да у сну вежба опажање и бекство од предатора.
Неке уобичајене теме могу се делимично објаснити физиолошким појавама који се дешавају током сна. Истраживање научног тима из Израела из 2018. открило је да сан о губитку зуба није посебно повезан са симптомима анксиозности, већ је повезан са стискањем зуба током сна или нелагодом у зубима након буђења, пренео је РТС.
CC0 / Pixabay / Трауматичне ноћне море директно репродукују доживљену трауму.
Девојчица на љуљашци - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Трауматичне ноћне море директно репродукују доживљену трауму.
Када спавамо, наш мозак није потпуно одсечен од спољног света. Он наставља да опажа спољне надражаје, попут звукова или мириса, или унутрашње телесне сензације. То значи да би неке теме, попут немогућности да пронађемо тоалета или да смо голи на јавном месту, у ствари могли да буду подстакнути тиме што имамо реалну потребу за мокрењем или нам је спала пиџама током ноћи.
Неки физички феномени специфични за РЕМ фазу сна када највише сањамо, такође би могли бити у игри. У току РЕМ фазе сна наши су мишићи парализовани, што би могло да изазове снове у којим не можемо да потрчимо или да нешто кажемо.
Слично овоме, поједини аутори наводе да су снови о паду или летењу узроковани нашим вестибуларним апаратом, који је задужен за одржавање равнотеже и може спонтано да се активирати током РЕМ фазе сна. Наравно, ови осећаји нису довољни да објасне понављање ових снова код неких људи и њихову изненадну појаву у време стреса, али вероватно играју значајну улогу у настанку наших најтипичнијих снова.

Ноћне море

Људи којима се нека ноћна мора непрекидно понавља вероватно су на неки начин остали заглављени у начину на који реагују на његов садржај и очекивању његовог понављања. Развијене су терапијске методе како би сневач могао да прекине овај зачарани круг ноћних мора.
Једна од техника је визуелизација ноћне море у будном стању, а затим је забележити на папир, односно модификовати нарацију променом једног аспекта, на пример, краја сна у нешто позитивније.
Луцидно сањање такође може бити решење. Тада постајемо свесни да сањамо и понекад можемо да утичемо на садржај сна. Ако постанемо луцидни у сну који се понавља, то нам може омогућити да размишљамо или другачије реагујемо на сан и на тај начин изменимо његову понављајућу природу.
Међутим, нису сви снови који се понављају сами по себи лоши. Они чак могу да нам буду од помоћи ако нам указују на неке унутрашње сукобе. Обраћање пажње на понављајуће елементе снова могло би бити начин да боље разумемо и решимо своје највеће жеље и муке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала