Има ли „Стоунса“ без Чарлија Вотса – одлазак бубњара који је био кичма легендардног бенда

© Фото : Брајан РашићЧарли Вотс на концерту у Рију на којем се 2006. године окупило више од два милиона поштовалаца рокенрола.
Чарли Вотс на концерту у Рију на којем се 2006. године окупило више од два милиона поштовалаца рокенрола. - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Без Чарлија Вотса нема „Стоунса“, говорио је својевремено Кит Ричардс. Шта ће бити са „Стоунсима“ после смрти бубњара који је шездесет година давао ритам, стил и архитектуру звуку легендарног бенда?
Чарли Вотс, бубњар „Ролингстонса“, преминуо је у 80. години, након краће болести. Познавалац џеза и блуза, изузетан стилиста, Вотс се сматра једним од највећих рок бубњара свих времена.

Пет година свирке и двадесет година чекања на аеродрому

Дугогодишњи фотограф и сарадник „Стонса“ Бранислав Брајан Рашић за Спутњик каже да је Чарли Вотс био прави енглески господин.
„Кит је увек говорио да је Чарли Вотс кичма тог бенда, а ја, као и многи други, доживљавали смо Чарлија као јединог нормалног у том бенду. Он је био невероватан музичар, али све је то некако стидљиво радио. На њиховим концертима представљање чланова бенда увек прате овације. А када Мик Џегер на крају представи Чарлиа Вотса и он се поклони испред бубњева – тада настаје хистерија“, сећа се угледни фотограф.
Чарли Вотс, с којим се Рашић много пута и приватно сусретао, промовисао је бенд са стилом, јер је био и једини од „Стонса“ који је до краја свог живота живео о Лондону.
„Сећам се када су га за 25. јубилеј ’Стонса’ питали како је бити толико година у бенду. Чарли је одговорио да је то било пет година свирке и двадесет година чекања на аеродрому. То је жива истина, јер су они путовали, наступали по свету, а највише времена проводили су на аеродрому“, каже Рашић.
© Фото : Архива Брајана РашићаДБрајан Рашић и Чарли Вотс
ДБрајан Рашић и Чарли Вотс - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
ДБрајан Рашић и Чарли Вотс

Вотсова прва љубав био је џез

Рођен 1941. године, Вотс је одрастао у Вемблију. Похађао је уметничку школу и постао графички дизајнер. Његова прва љубав био је џез из периода свинга и бибопа. Био је члан главног блуз бенда на британској музичкој сцени „Blues Incorporated“ под вођством легендарног Алексиса Корнера свирајући са басистом „Крима“ Џеком Брусом. Ту је и упознао Брајана Џоунса, преминулог гитаристу „Стонса“.
„Стонсима“ се придружио 1963. године и почео неформално да живи са члановима бенда.
„Много смо вежбали. Брајан и Кит нису имали посао, па смо по цео дан пуштали плоче и живели боемским животом“, признао је својевремено Вотс.
Уз „Ролингстонсе“, Вотс је годинама свирао џез у низу група, укључујући сопствени џез квинтет.

Видети „Стонсе“ на бини без Чарлија – то није то

„Чарли је био сјајан бубњар, један од највећих у том послу. За разлику од многих својих колега, није био помпезан, није правио ’вратоломије’, већ је свирао као сат. Запамтићемо га по томе што је радио само оно што треба – ни мање ни више“, тврди Брајан Рашић.
Он наводи да су, још пре ове тужне вести, „Стоунси“ најавили америчку турнеју са бубњаром Стивом Џорданом.
„Није искључено да ће ’Стоунси’ наставити да раде, јер су већ два пута одлагали турнеју по Америци. Међутим, ја не видим ’Стоунсе’ без Чарлија. Бити на њиховом концерту, гледати бенд на бини без Чарлија Вотса – то није то“, истиче Рашић.

Нисам ја твој бубњар! Ти си мој певач!

Користећи једноставнију поставку са четири бубња, Вотс је „Стонсима“ пружио непретенциозне ритмове.
„Изазов рокенрола је у његовој правилности. А на мени је да од тога направим музику за плес“, говорио је Вотс.
Чувена је анегдота када је Мик Џегер усред ноћи позвао хотел у којем је одседао Чарли Вотс и рекао да тражи свог бубњара. Вотс је устао, истуширао се, обукао одело, отишао у Џегерову собу, ударио га и рекао:
„Нисам ја твој бубњар! Ти си мој ј*** певач!“
За разлику од живописне историје његових колега из групе, Вотс је водио миран породични живот. Оженио се 1964. године и са супругом остао у браку до смрти. Има ћерку и унуку.
Његов публициста Бернард Доерти с огромном тугом објавио је вест о смрти славног бубњара.
„Преминуо је мирно у лондонској болници окружен породицом. Чарли је био муж, отац и деда, а као члан ’Ролинстонса’ био је један од највећих бубњара своје генерације“.
Мик Џегер одао је пошту Вотсу и на Твитеру објавио слику без речи, на којој се његов колега смеши док свира бубњеве. Убрзо је уследио и Кит Ричардс са сликом празног бубња.
Међу онима који су одали пошту славном рокеру био је и његов колега Ринго Стар који је написао:
„Бог благословио Чарлија Вотса, недостајаћеш нам, човече“.
Пол Макартни је изјавио да је Чарли био диван човек.
„Знао сам да је болестан, али нисам знао да је толико болестан. Чарли је био фантастичан бубњар. Волим те Чарли. Одувек сам те волео, ти прелепи човече“.
Елтон Џон је написао:
„Веома тужан дан. Чарли Вотс је био врхунски бубњар, човек од стила и тако сјајно друштво“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала