Медији: Суд није изузео „Северни ток 2“ од европске гасне директиве

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаКопнени део гасовода "Северни ток 2"
Копнени део гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Врховни суд у Дизелдорфу одбацио је жалбу компаније „Норд стрим АГ“ – оператора гасовода „Северни ток 2“ – на одлуку немачког регулатора да не повлачи пројекат из гасне директиве Европске уније, јавила је агенција Блумберг.
Компанија се и даље не слаже са овим ставом и ускоро ће објавити о даљим корацима.
„Одбацивање захтева... за изузеће показује дискриминаторни утицај измењене гасне директиве ЕУ. На дан ступања на снагу измена 23. маја 2019. године гасовод је завршен у смислу финансијске сигурности. На основу правног оквира који је тада био на снази, компанија је уложила милијарде евра много пре него што је Европска комисија објавила да у свој план унесе измене“, наводи се у саопштењу.
Истовремено, регулатор је сматрао да пројекат није завршен до наведеног датума и стога потпада под дејство прописа.
Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2020
„Норд стрим 2“ уложио жалбу на одлуку Суда ЕУ у вези Гасне директиве
Према ажурираним правилима цевовод који улази у Европску унију или делимично пуни алтернативни снабдевач, или његов део на територији ЕУ мора бити у власништву треће компаније.
Коментаришући одлуку суда и какве мере Русија планира да предузме, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је гасовод „Северни ток 2“ искључиво комерцијални пројекат који треба да да велики допринос у енергетску безбедност Европе.
„Можемо само да поновимо изјаву која је раније дата на разним нивоима да је ‘Северни ток 2’ искључиво комерцијални, међународни пројекат који треба да пружи значајан допринос енергетској безбедности читаве Европе“, нагласио је Песков.
Према његовим речима, компанија-оператор пројекта треба сама да донесе одлуке о даљим корацима.
Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
Прочитајте још:
Седам препрека који стоје пред "Северним током 2"
Немачки регулатор ослободио „Северни ток 2“ од правила Гасне директиве ЕУ у Немачкој на 20 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала