Милиони људи у опасности од скривене радијације /видео/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Xylem9/Cropped photo / Плажа Сан Онофри у Калифорнији недалеко од Сан Дијега
Плажа Сан Онофри у Калифорнији недалеко од Сан Дијега - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Више од два милиона људи посети сваке године плажу Сан Онофри у Калифорнији недалеко од Сан Дијега. Идилични изглед плаже, која не само да је популарна међу посетиоцима, већ и филмаџијама, а у близини је индијанског светог места, крије опасну тајну, чак 1,6 милиона тона радиоактивног отпада.
Идилични заласци сунца и добро расположење посетилаца плаже, међу којима је велики број сурфера, крију потенцијалну опасност, нуклеарни отпад из реактора затворених пре једне деценије, који угрожавају корозија, земљотреси и раст нивоа мора, пише енглески „Гардијан“.
Сан Онофри реактори су међу десетинама многих у САД који се затварају, а стручњаци кажу да на најбољи начин осликавају несигурну будућност нуклеарне енергије.
„Они су комбинација грешака“, каже Грегори Џако, бивши председник америчке Нуклеарне регулаторне комисије.
Тај отпад је продукт рада Нуклеарне електране Сан Онофри, која је имала три реактора у власништву компаније Јужна Калифорнија Едисон (СЦЕ).
Федерални регулатори већ су позвали на суд СЦЕ због неколико безбедносних питања, као што су цурење радиоактивног отпада и фалсификована противпожарна документа. Када је из новог парног генератора процурила мања количина радиоактивности у јануару 2012, само годину дана пошто је заменио старији, показао се највећи проблем.
Нуклеарна регулаторна комисија (НРЦ) утврдила је да су федерални инспектори превидели упозорења још 2009. године и да је СЦЕ заменио генераторе без адекватног одобрења. СЦЕ је покушао да реши проблем, али је, уместо тога, 2013. затворио електрану.
Међутим, иако је електрана престала да ради, нуклеарни отпад је остао.
Према прописима, донетим још 1982. године, нуклеарни отпад из америчких електрана требало је да буде одлаган у централизованим складиштима од 1998. године. Председник САД Џорџ Буш је 2002. године одобрио да централизовано складиште буде у Јука планинама, недалеко од Лас Вегаса. Међутим, администрација Барака Обаме је 2010. године одбацила те планове.
CC BY-SA 4.0 / Wikimedia commons/D Ramey Logan/Cropped photo / Затворена нуклеарна електрана Сан Онофри у близини истоимене плаже у Калифорнији
Затворена нуклеарна електрана Сан Онофри у близини истоимене плаже у Калифорнији - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Затворена нуклеарна електрана Сан Онофри у близини истоимене плаже у Калифорнији
У недостатку централног складишта, Калифорнијска обалска комисија је 2015. године одобрила изградњу привременог одлагалишта код Сан Онофрија, које би требало да се користи до 2035. Закопавање отпада завршено је у августу прошле године, када су последња 73 канистера завршила у бетонском складишту.
Сан Онофри није једино одлагалиште нуклеарног отпада у САД, јер су многа места широм државе суочена са њим после гашења појединих електрана. Тако је отпад смештен на 76 локација у 34 државе, судећи по подацима секретаријата за енергију.
Алисон Мекфарлан, такође бивша шефица НРЦ, каже да проблем нуклеарног отпада не изазива превише пажње.
Нуклеарни отпад закопан је на 30 метара од обале и плаже Сан Онофри, уз ауто-пут I-5, једног од најпрометнијих у САД и недалеко од тектонских плоча за које стручњаци кажу да би могле да изазову земљотрес јачине 7,4 степени.
У одобрењу које су дали за закопавање, из Обалске комисије су упозорили да може да има озбиљан утицај на животну средину, укључујући приступ мору и морски живи свет.
„Инсталација може да буде изложена поплавама и опасности од ерозије“, наводи се у документу.
Стручњаци су забринути и због контроле затворених реактора. Чим је електрана Сан Онофри затворена, СЦЕ је почео да тражи изузеће од правила за електране и добио дозволу за ублажавање одређених мера.
То није јединствен случај, будући да је НРЦ у више наврата одобравао таква ублажавања и више се фокусирао на електране које раде, пише „Гардијан“.
„Истина је да се опасност од инцидената смањује када електране не раде. Али прилагођавање прописа умањује транспарентност и такви изузеци су опасно кокетирање са НРЦ“, каже Дејв Локбаум, научник који је водио пројекат нуклеарне безбедности.
Контраадмирал Лен Херинг каже да НРЦ не ради посао како треба, већ да омогућава нуклеарној индустрији да одлучује како ће нуклеарни отпад широм САД бити ускладиштен.
На одлагалишту нуклеарног отпада код плаже Сан Онофри забележена су два инцидента која су изазвала гнев мештана. Пре три године, део опреме упао је у један од канистера током складиштења, због чега су радови прекинути на 10 дана како би се утврдило има ли опасности по околину. Неколико месеци касније, канистер напуњен радиоактивним отпадом заглавио се и умало пао са пет метара висине. Тај инцидент је дуго скриван, све док га један од „звиждача“ није открио јавности.
НРЦ је потом пријавио СЦЕ због инцидената, због чега је та фирма кажњена са 116.000 долара, али је одлагање настављено.
Нуклеарни отпад  - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2021
„Хрватска не одустаје“: Нуклеарни отпад иде на границу са БиХ /видео/
На још једну опасност упозорио је Крис Синг, генерални директор компаније „Холтек“ која производи канистере, који је навео да их је тешко поправити у случају оштећења.
Калифорнијска Обалска комисија прошле године издала је налог да СЦЕ испитује канистере на сваких пет година, а од 2024. године на сваке две и по године.
Међутим, пензионисани контраадмирал Херинг каже да се тој компанији не може веровати, јер нико неће контролисати како проверавају канистере.
Из НРЦ су саопштили да су проверили одлагалиште и да нуклеарни отпад може бити безбедно смештен код плаже Сан Онофри.
„Не може да буде уклоњен са те локације, јер немамо централно одлагалиште за отпад високог нивоа, иако тренутно проверавамо две пријаве за складишта у западном Тексасу и Новом Мексику“, саопштено је из НРЦ.
Ал Бејтс, задужен за одлагалиште Сан Онофри у компанији СЦЕ, казао је да постоји могућност да се догоде инциденти због деловања природе или људи. Али ако се догоде, то ће имати мали утицај на јавну безбедност.
„На том месту јесте смештен отпад високог нивоа. Међутим, технологија коју користимо је довољно робусна за било који сценарио“, рекао је он.
Џон Добкин, представник нуклеарне електране, подвлачи да је отпад безбедно ускладиштен, али да би прави потез био да се уклони из привременог складишта. Међутим, како каже, то је одлука коју може донети само држава.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала