Пет западних земаља формира фронт против утицаја Русије у Украјини

© Sputnik / СтрингерЗграда Владе Украјине у Кијеву
Зграда Владе Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Велика Британија, Канада, Шведска, Швајцарска и Сједињене Америчке Државе направиће фонд за супротстављање утицају Русије у јужним и источним регионима Украјине, наводи се у саопштењу британске амбасаде у Кијеву објављеном на Фејсбуку.
Фонд Партнерство за јаку Украјину почеће са радом до децембра ове године, а у наредне три године планирано је да се од донатора сакупи до 35 милиона фунти (око 50 милиона долара).
Планирано је да се средства усмере на иницијативе које доприносе јачању потенцијала украјинских региона, посебно „у пружању техничких савета властима или обезбеђивању бесповратних средстава које стварају економске могућности и побољшавају приступ јавним услугама за становнике југа и истока Украјине“.
Амбасада тврди да би ове иницијативе требало да доведу до „побољшања квалитета јавних услуга, повећања прихода домаћинстава и јачих веза међу заједницама подељених сукобом“.
Раније је Одбор за спољне послове америчког Сената усвојио двостраначки нацрт закона о партнерству са Украјином у области безбедности којим се годишња америчка војна помоћ Кијеву повећава на 300 милиона долара, укључујући смртоносно оружје. Амерички државни секретар Ентони Блинкен такође је најавио да ће САД јачати помоћ Украјини, укључујући и у областима као што су безбедност и економија.
Односи Москве и западних земаља погоршали су се због ситуације на истоку Украјине, у Донбасу, где су власти 2014. године започеле војну операцију против самопроглашене Луганске и Доњецке народне републике, као и због Крима који се ујединио са Русијом након референдума на полуострву. Запад је више пута оптуживао Москву за мешање у унутрашње ствари Кијева. Русија је, са своје стране, много пута истицала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу.
Прочитајте још:
Вашингтон „кује“ нови план испоруке убојитог оружја Кијеву
Борба против „руске агресије“: Америка издвојила 155 милиона долара за Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала