После лоших вести из Немачке, инвеститори чекају петак кад се очекује нови "курс" у свету

CC0 / / Економија - илустрација
Економија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Активност на европским тржиштима капитала је данас пригушена након извештаја о слабљењу пословне климе у Немачкој, при чему инвеститори у приправности ишчекују говор председника Федералних резерви (ФЕД) Џерома Пауела у петак.
Паневропски индекс СТОКС 600 ојачао је за 0,15 посто на 472,51 поена, што је за око четири бода испод његовог рекордног нивоа забележеног почетком овог месеца. Менаџери фондова очекују да ће се акције европских компанија држати око садашњих рекордних нивоа до краја 2021. године, према анкети агенције Ројтерс.
Пословно расположење у Немачкој, највећој европској економији, пало је у августу други месец заредом, наговештавајући губитак замајца због ковида и проблема са уским грлима у снабдевању.
Ипак, трговци на Франкфуртској берзи су скрајнули ову информацију, па је индекс најликвиднијих акција ДАКС забележио занемарљиво кретање после података ИФО института о пословној клими, пренео је Блиц.
На глобалним тржиштима се с нестрпљењем чека петак, када председник ФЕД-а Џером Пауел треба да се обрати на годишњем банкарском скупу у Џексон Холу. Увелико су присутна очекивања да би он могао да наговести када би централна банка САД могла да крене са "смањењем" или ублажавањем подстицаја привреди која се опоравља од корона кризе.
Мада су економски подаци и даље робусни, постоје јасни знаци да глобална економија посустаје, након опоравка почетком 2021. од прошлогодишњег пада изазваног пандемијом.
Глобални индекс економског изненађења Сити банке, који мери степен у којем званични подаци надмашују или подбацују у односу на прогнозе економиста, ове седмице је постао негативан први пут од јуна 2020, што значи да је више података подбацило у односу на предвиђања. Еквивалентни амерички и кинески индекси су пре пар недеља такође постали негативни, преноси Танјуг.
Акције на азијским тржиштима су сачувале данас добитке забележене ове седмице, опорављајући се од прошлонедељеног суноврата. Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, стагнирао је већи део дана али је при крају трговања порастао за 0,37 посто, а од почетка седмице бележи раст од око 4,0 процента.
Јапански Никеи се такође задржао на непромењеном нивоу, а аналитичари и менаџери фондова, које је анкетирао Ројтерс, предвиђају да ће се јапанске акције, које су у петак пале на осмомесечни минимум, опоравити и порасти близу 30-годишњег максимума до краја ове године.
На валутним тржиштима, долар је склизнуо према ривалским валутама на најнижи ниво у последњих седам дана, пошто је спласнула бојазан инвеститора да би делта сој корона вируса могао знатније да поремети опоравак глобалне економије.
Што се тиче робних берзи, цена америчке ВТИ нафте је ослабила за 0,2 одсто на 67,39 долара по барелу, док је северноморска нафта Брент остала на нивоу од 70,98 долара по барелу. Оба типа нафте су ојачала за око 8,0 процената од почетка ове недеље, након што су прошле седмице забележила највећи недељни пад у више од девет месеци.
Злато, омиљено сигурно уточиште инвеститора, пало је на спот трговању за 0,45 посто на 1.794 долара по унци, услед раста апетита тржишних актера за улагања у ризичнију имовину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала