Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Потпредседник Авганистана навео разлоге за пад владе

© AFP 2023 / SAJJAD HUSSAINПотпредседник Авганистана Амрулах Салех
Потпредседник Авганистана Амрулах Салех - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Притисак на Кабул из Вашингтона, фактичко признавање талибана на међуавганистанским преговорима у Катару и недостатак ажурних информација у авганистанској влади били су разлози за пад владе Ашрафа Ганија, изјавио је потпредседник Авганистана Амрулах Салех, који се прогласио за вршиоца дужности председника земље и позвао на отпор.
„Јасно је да на талибане (терористичка организација забрањена у Русији) никада није вршен притисак; они су користили Пакистан као базу за подршку, не као уточишта, већ је читав Пакистан био у служби талибана. Сједињене Америчке Државе су покушале да стимулишу пакистанску сарадњу како би га купиле: што су више плаћале, тим је то више храбрило Пакистанце да пружају више услуга и помоћи талибанима, па се питање нуклеарне државе која спонзорише тероризам и побуњенике против западних савезника у Авганистану никада није решавало“, изјавио је Салех за телевизију „Њуз 18“.
Салех је такође приметио да су међуавганистански преговори у Дохи заправо дали легитимитет талибанима који нису остали верни својој речи.
Војска Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Криза у Авганистану
Талибани не успевају да сруше последњу одбрану авганистанске војске
„Трећи разлог је тај што је у последње две године земља била под огромним притиском наших америчких савезника. Они су нас уцењивали и говорили: или ћете ослободити затворенике, или ћемо вам смањити помоћ, укључујући и војну. Питали смо: Да ли сте сигурни да се ти људи неће наћи на првој линији фронта? Њихов одговор је био негативан, али су се сви они нашли на првој линији фронта. На тај начин, то није било ослобађање затвореника, већ снабдевање талибана јединицом екстремно радикализованих милитаната“, додао је потпредседник Авганистана.
Он је такође приметио да су се у влади земље „налазили људи који нису знали о ситуацији и све су узимали здраво за готово“.
„Међутим, не можемо ограничити пад (владе) на ова четири узрока, јер постоје различити други проблеми који су довели до ове трагедије. Суштина је да НАТО-а више нема, америчка војска је отишла, али авганистански народ није отишао, њих није било могуће евакуисати. Аеродром Кабул је врх леденог брега. Земља је запала у трагедију, а терористичке групе окупирале су Авганистан“, констатовао је Салех.

Смена власти у Авганистану

Услед повлачења америчког контингента из Авганистана побуњеници су покренули офанзиву и заузели све веће градове, прогласивши крај двадесетогодишњег рата. У најскорије време биће утврђен облик владавине, милитанти не пристају на прелазну владу.
Председник Ашраф Гани побегао је из земље и два дана касније упутио видео-поруку из УАЕ у којој је обећао да ће се вратити. Са друге стране, потпредседник Авганистана Амрул Салех изјавио је да према Уставу он постаје шеф државе и позвао на оружани отпор талибанима.
Тренутно све копнене граничне прелазе из Авганистана контролишу нове власти. Евакуација страног особља и Авганистанаца који раде за стране мисије врши се преко јединог аеродрома у Кабулу, који држи војска Сједињених Америчких Држава и других земаља НАТО-а.
Прочитајте још:
Самопроглашени председник Авганистана: Не желимо да постанемо Талибанистан
Представник талибана ексклузивно за Спутњик: Американци морају отићи на време да не би било проблема
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала