Успон Краља Ципела: Од фарме свиња до врха листе најбогатијих

CC0 / / Продавница ципела
Продавница ципела - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Кад је Џанг Кангјанг пре више од три деценије започео посао са производњом патика, једва је имао новца да изнајми мали локал. О фабрици није било ни речи. Увидевши да то није баш онако како је замишљао, решио је да додатно ризикује и уложи новац у преуређивање фарме свиња на западу Тајвана.
Данас, према „Блумберговом“ индексу милијардера, Кангјанг вреди више од 13 милијарди долара, а његова „Хуали индустријал група“ је од преуређене фарме свиња постала највећа компанија за производњу обуће на свету. Годишње производи више од 180 милиона пари обуће, а међу његовим су клијентима „Најки“, „Конверс“ и „Ванс“. Због свега овога Џанг Кангјанг добио је надимак Краљ Ципела.
Хуалијеве деонице порасле су за 162 одсто откако је компанија у априлу изашла на берзу у Шенжену, чиме је Џанг, који заједно с породицом поседује 87 одсто компаније, доспео на врх листе најбогатијих Тајванаца. Сада је богатији од доста познатијих земљака, попут Терија Гоуа из Фокскон Групе, компаније која производи ајфон. Он је још један пример тајванског предузетника који је огромно богатство стекао у уговорној производњи.
„Одрастао сам на селу и сада водим своју малу компанију. Током протеклих деценија уложио сам сав свој труд у обућу“, рекао је Џанг у интервјуу за тајвански „Бизнис викли“ у мају, у којем је описао како је започео посао с патикама.

Почетак у фабрици женских ципела

Џанг је рођен у породици земљорадника у Тајвану 1948. Након што је завршио Пољопривредни факултет, почео је да ради у фабрици за производњу женских ципела, пише „Бизнис викли“, а преноси „Блумберг“. Уштедео је новац за покретање властите компаније, а ‘80-их је основао неколико предузећа за обућу у Тајвану и Гвангдонгу у јужној Кини.
Џанг је с партнерима у Хонгконгу 1990. основао „Љанћинг индустријал“. Пет година касније, „Љанћинг“ излази на берзу у Хонгконгу, а касније мења име у „Симфони холдингс“. Џанг је 2004. основао компанију „Хуали“ у Жонгшану, кинеском граду недалеко од Хонгконга, а он и његова породица откупили су имовину од „Симфонија“ 2014. како би сав фокус усмерили на развитак „Хуалија“. Исте године Џанг подноси оставку на место директора „Симфони холдингса“, што се показало као сјајан потез.
„Хуали" данас такође послује у Вијетнаму, Мјанмару и Доминиканској Републици. Перспективе компаније су добре, а све говори да ће „Најки“ преусмерити још већи део поруџбина ка овој компанији, која је успела да готово неокрњена прође кроз период пандемије.
„Упркос глобалном потрошачком окружењу које је под утицајем пандемије, ‘Хуали‘ је задржао стабилне капацитете и испоруке. Његове глобалне локације фабрика у одређеној мери помогле су и у постизању бољег раста добити од конкурената у индустрији“, рекао је Жао Шули, аналитичар „Индустријал секјуритис“ агенције из Шангаја, преноси Блиц.

„Ја сам досадна особа“

„Хуали“ је прошле године објавио приход од 2.1 милијарду долара с 21 производном базом на глобалном нивоу. Нето добит износила је 287 милиона долара, што је повећање од осам одсто у односу на претходну годину.
Џанг је у интервјуу за „Бизнис викли“ умањио свој успех рекавши да му то неће променити живот:
„Ја сам досадна особа. Само ћу наставити да радим ствари у којима сам добар, то је све.“
Лондон, престоница Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Кинески милијардер гради палату у центру Лондона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала