Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Бајден о катастрофи на аеродрому у Кабулу: Кривци ће платити

© AP Photo / Patrick SemanskyАмерички председник Џо Бајден
Амерички председник Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Америчка обавештајна служба сматра да је терористички напад у Кабулу организовао огранак ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији), саопштио је председник САД Џозеф Бајден, обраћајући се након серије експлозија код аеродрома у Кабулу.
"Вечерас је у Кабулу, као што знате, изведен терористички напад о којем смо говорили и којег смо се плашили. Према оценама обавештајне заједнице, група, позната као "ДАЕШ у Хорасану" извела је напад који је однео животе америчких војника који су чували аеродром и тешко ранио још неколико", рекао је он.
Амерички председник је обећао да неће опростити напад на аеродром: одговорни ће бити ухваћени и кажњени.
"Они који су извели овај напад, као и свако други ко жели да нанесе штети Америци знајте: нећемо им опростити! Нећемо заборавцити! Пронаћи ћемо вас и натерати да платите!", додао је Бајден.
Председник је саопштио да је већ дао наређење војсци да припреми напад на лидере и објекте ДАЕШ-а.
Како је навео, без обзира на вечерашњи напад, америчка војска ће наставити евакуацију и завршити мисију у Авганистану до 31. августа. Ако буде требало, додао је он, одобриће увећање америчког контингента у Авганистану, међутим, војска није изразила потребу за тим.
Што се тиче вечерашње погибије великог броја америчких маринаца у Кабулу, Бајден је саопштио да преузима пуну одговорност за све што се десило у Авганистану.
У подручју аеродрома одјекнула је серија експлозија, од којих је једна поред хотела Барон где су се били окупили странци, укључујући држављане САД и Велике Британије. Ту се разнео бомбаш-самоубица. Након тога је експлодирао и аутомобил-бомба. Нема података о трећем нападу. Према последњим информацијама, у нападима је погинуло око 70 особа, укључујући 12 америчких маринаца, док је повређено око 160 лица, међу којима је 15 америчких војника.
Експлозија на аеродрому у Кабулу.  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Криза у Авганистану
Серија експлозија у Кабулу, велики број жртава, погинуло и 12 америчких маринаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала