Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Британци упозоравају: Аеродром у Кабулу ускоро би могао бити нападнут

© REUTERS / Australia's Department of DefencЕвакуација страних држављана и Авганистанаца са аеродрома у Кабулу
Евакуација страних држављана и Авганистанаца са аеродрома у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Напад на аеродрому у Кабулу могао би се догодити у наредних неколико сати, изјавио је британски министар одбране Џејм Хипи.
„За недељу дана обавештајци су се уверили да ће аеродром неминовно бити нападнут“, рекао је Хипи за „Скај њуз“. На питање да ли би до напада могло доћи у року од неколико сати, министар је одговорио потврдно.
Према његовим речима, припадници ДАЕШ-а свесни су да се због евакуације која се ускоро завршава све више људи концентрише на аеродрому, што им „даје могућност да учине нешто што може изгледати невероватно“. Министар је додао да Велика Британија нема трупе на терену које би пронашле и уклониле претњу.
Раније је британско Министарство спољних послова препоручило својим грађаниима да не путују на међународни аеродром у Кабулу, а онима који се већ налазе у зони аеродрома да пронађу друго безбедно место.
Због могуће претње од напад на аеродром, Белгија је прекинула евакуацију из Авганистана, док ће Холандија у току дана изршити последње евакуационе летове из Кабула.
У првим данима августа, талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Према речима председника руске секције Међународне полицијске асоцијације Јурија Жданова, талибани су добили приступ неколицини стотина оклопних транспортера, око 70 борбених хеликоптера, милионима стрељачког наоружања и скоро милијарду муниције.
Једина област коју не контролишу талибани је провинција Панџшер североисточно од Кабула, један од најмањих региона у земљи по површини и броју становника. Припадници Талибана су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом. У ноћи 16. августа представник талибанске политичке канцеларије Мухамед Наим изјавио је да је рат у Авганистану завршен, а облик владавине у држави ће ускоро бити утврђен.
Талибани тренутно контролишу све копнене граничне прелазе из Авганистана. Евакуација страног особља и Авганистанаца који раде за иностране мисије врши се преко јединог аеродрома у Кабулу који држи војска Сједињених Америчких Држава и других земаља НАТО-а. Талибани су саопштили да не намеравају да Американцима продуже време за евакуацију америчких грађана након 31. августа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала