Додик и Шмит могу само случајно да се сретну

© AP PhotoВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик неће се састати са Кристијаном Шмитом, јер он није високи представник, него гост у БиХ, изјавио је саветник за унутрашњу политику српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић.
Ковачевић је рекао да је Шмит човек који иза себе има завидну политичку каријеру у Немачкој, али да он није високи представник, те да у том контексту не може ни бити састанка с њим.
„Ми се трудимо да поштујемо Дејтонски споразум. Једино што је релевантно у Дејтонском споразуму јесте Анекс 10 који јасно предвиђа на који начин се бира високи представник у БиХ“,подсетио је Ковачевић и додао да то у случају Шмита није испоштовано, јер је њега „изабрало неко тело, које се зове ПИК“, али то тело у Анексу 10 не постоји.
Ковачевић је нагласио да је последњи високи представник у БиХ Валентин Инцко, јер за Шмита није донесена никаква резолуција у Савету безбедности УН и није потврђено његово такозвано именовање у Савету безбедности УН.
Савјетник српског члана Председништва БиХ је поновио да се Милорад Додик неће састати са Шмитом у својству високог представника, те да не искључује могућност да се негде случајно сретну.
„Ако се Додик игде сретне случајно са Шмитом, могу са сигурношћу да претпоставим да ће прво да му каже да он није високи представник у БиХ“, рекао је Ковачевић, преноси РТРС.
Ковачевић је појаснио да Додикова одлука да се сутра састане са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом није противна закључцима Народне скупштине Републике Српске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала