- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Дошло је време да се заустави“: Израел и арапске земље се уједињују против Ирана

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Израела
Застава Израела  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Израел жели да направи коалицију са арапским земљама против Ирана. Премијер Израела Нафтали Бенет изјавио је да ће током данашњег дана представити своју стратегију америчком председнику Џозефу Бајдену. Према речима експерата руског портала "Газета", у нову коалицију могу ући, пре свих, државе Персијског залива.

„Ја ћу рећи америчком председнику Џозефу Бајдену да је дошло време да се заустави Иран, а не да му се баца појас за спасавање у виду нуклеарног споразума“, изјавио је премијер Израела Нафтали Бенет приликом обраћања парламенту.

И заиста, пред састанак са америчким председником он је, донекле, у интервјуу листу „Њујорк тајмс“ открио карте. Испоставило се да Израел планира да направи нову коалицију на Блиском истоку против Ирана.
„То, чиме се ми бавимо је формирање регионалне коалиције арапских земаља, које ће заједно са нама пружити отпор и блокирати иранску експанзију“, рекао је о израелским плановима Бенет.
По његовом мишљењу, потребно је предузети нове дипломатске и економске мере против Ирана као одговор на његове специјалне операције против Израела.
Научни сарадник Института за светску економију и међународне односе Руске академије наука Николај Суриков сматра да је идеја о коалицији лебдела у ваздуху. Међу најочигледнијим кандидатима коалиције он је навео неке државе Персијског залива.
Према његовим речима, они, као и Израел, плаше се могуће хегемоније у региону Ирана, његовог нуклеарног статуса и пораста нестабилности, посебно због смањеног присуства Американаца. Владари заливских држава осећају да су Иранци почели да доминирају у Ираку, да, као и раније доминирају у Либану и јачају свој утицај у Сирији.

„Непријатељ мог непријатеља је мој савезник и зато нова конструкција може бити одржива. Поред тога, Израел је потенцијални добављач војне продукције и технологије, реч је о борбеним дроновима и системима противракетне одбране. Њима је потребан Израел, а они су потребни Израелу“, изјавио је експерт.

Експерт претпоставља да ће у коалицију ући и Саудијска Арабија. Међутим, вероватно ће то бити државе са којима је Израел недавно нормализовао односе (током 2020. године Израел су званично признали Уједињени Арапски Емирати, Бахреин, као и арапске земље Судан и Мароко). Теоретски коалицији се може прикључити Египат, који је и гарант безбедности арапске монархије и њених савезника, додао је Сурков.
Експерт Андреј Чупригин такође сматра да у коалицију могу да ући и „вечни опозиционари“ Ирана – Уједињени Арапски Емирати и Бахреин. Саудијска Арабија ће, по његовој оцени, изабрати улогу „тихог партнера иза кулиса“. Нова Алијанса би могла да постави темеље озбиљном процесу измена снага на терену на Блиском истоку, где ће се Иран суочити са великим притиском.
Према речима Суркова, Ирак би могао да подржи Иран због великог броја шиита и јаког утицаја проиранских снага унутар земље. Притом, аналитичар сматра да ће процес стварања формалне коалиције дуго трајати.
Израел ће покушати да преко формирања ове коалиције формализује сарадњу са државама са којима је за сада успоставио само неформалне везе. На пример, Саудијској Арабији ће бити лакше да призна Израел, тако што ће се са њим договорити о борби против заједничког непријатеља, сматра експерт.

Реализација Бенетовог плана се може сматрати још једним кораком у интеграцији Израела у регионални систем.

„Раније је он био ван њега, а сада је њен неодвојиви део. Притом не у смислу вечног антагонисте, већ као држава која помаже у подржавању равнотеже у региону“, објаснио је Сурков.
Експерт сматра да је главни проблем за стварање коалиције јавно мњење у арапским земљама. Према његовим речима, за сада није најјасније могу ли власти после деценијске пропаганде да убеде становнике у то да Израел сада није непријатељ или претња, већ партнер.
У септембру 2020. године Израел, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин су потписали у Белој кући мировни споразум. У складу са договором, земље су признале Израел у замену за обуставу ширења суверенитета у јеврејским насељима на западној обали реке Јордан. Земље су у заједничкој изјави објавиле да ће тај корак омогућити да се даље иде према миру на Блиском истоку. Након тога су односе са Израелом нормализовале и још две арапске земље Мароко и Судан.
Израелска војска - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Израелски рецепт — ако нам прете, треба да имамо најјаче оружане снаге /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала