Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Талибани: Карзаи није у кућном притвору

© REUTERS / DR. ABDULLAH ABDULLAH VIA FACEBOБивши авганистански председник Хамид Карзаи и шеф Савета за национално помирење Абдулах Абдулах
Бивши авганистански председник Хамид Карзаи и шеф Савета за национално помирење Абдулах Абдулах  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Медијски наводи да су бивши председник Авганистана Хамид Карзаи и шеф Савета за национално помирење Абдулах Абдулах у кућном притвору у Кабулу нису тачни, саопштио је представник политичке канцеларије талибана (терористичка организација забрањена у Русији) Мухамед Наим.
Претходно је „Си-Ен-Ен“, позивајући се на неименовани извор, објавио да су Карзаи и Абдулах у кућном притвору.
Према речима саговорника телевизије, у понедељак су талибани одузели оружје обезбеђењу бившег председника Карзаија и конфисковали му аутомобиле. А у среду је покрет претресао Абдулахову кућу и одузео му обезбеђење и аутомобиле.
„Карзаи и Абдулах су сада у кућном притвору без свог обезбеђења и у милости талибана“, наводи се у саопштењу на сајту телевизије.
Раније су авганистански медији јавили да ће се Карзаи, Абдулах и лидер Исламске партије Гулбедин Хекматијар придружити савету за руковођењем Авганистана, који талибани намеравају да формирају. Напомиње се да ће у савету бити 12 особа, укључујући лидера политичког крила талибана Абдула Ганија Барадара и шефа талибанске војне комисије Мулe Јакуба.

Смена власти у Авганистану

Услед повлачења америчког контингента из Авганистана побуњеници су покренули офанзиву и заузели све веће градове, прогласивши крај двадесетогодишњег рата. У најскорије време биће утврђен облик владавине, милитанти не пристају на прелазну владу.
Председник Ашраф Гани побегао је из земље и два дана касније упутио видео-поруку из УАЕ у којој је обећао да ће се вратити. Са друге стране, потпредседник Авганистана Амрул Салех изјавио је да према Уставу он постаје шеф државе и позвао на оружани отпор талибанима.
Тренутно све копнене граничне прелазе из Авганистана контролишу нове власти. Евакуација страног особља и Авганистанаца који раде за стране мисије врши се преко јединог аеродрома у Кабулу, који држи војска Сједињених Америчких Држава и других земаља НАТО-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала