Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Медији: Талибани и покрет отпора склопили споразум о ненападању

© AFP 2023 / Ahmad Sahel ArmanПрипадници авганистанског покрета отпора током патроле у покрајини Панџшер
Припадници авганистанског покрета отпора током патроле у покрајини Панџшер  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Представници покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) и антиталибанске снаге Северне алијансе постигли су догово о ненападању, преноси телевизија „Гео ТВ“ позивајући се на изворе.
„Обе стране су се договориле да прекину међусобне нападе“, саопштили су извори телевизије и додали да су састанци делегација талибана и Северне алијансе два дана трајали у авганистанској покрајини Парван. Саговорници канала додали су да ће споразум бити објављен на заједничкој конференцији за новинаре лидера талибана и Северне алијансе.
У првим данима августа, талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Припадници Талибана су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом. У ноћи 16. августа представник талибанске политичке канцеларије Мухамед Наим изјавио је да је рат у Авганистану завршен, а облик владавине у држави ће ускоро бити утврђен.
Председник Ашраф Гани побегао је из земље како би „спречио крвопролиће“. Два дана касније упутио је видео-поруку из УАЕ у којој је обећао да ће се вратити. Са друге стране, потпредседник Авганистана Амрул Салех изјавио је да према Уставу он постаје шеф државе и позвао на оружани отпор талибанима. Талибани тренутно контролишу све копнене граничне прелазе из Авганистана. Евакуација страног особља и Авганистанаца који раде за иностране мисије врши се преко јединог аеродрома у Кабулу који држи војска Сједињених Америчких Држава и других земаља НАТО-а. Талибани су саопштили да не намеравају да Американцима продуже време за евакуацију америчких грађана након 31. августа.
Панџшерски отпор, који се састоји углавном од локалних Таџика, једино је организовано жариште отпора талибанима у Авганистану. Формације делују у планинској покрајини Панџшер североисточно од Кабула, једном од најмањих региона у земљи по броју становника и површини. На челу отпора је Ахмад Масуд, син Ахмада Шаха Масуда – лидера антиталибанске „Северне алијансе“ којег су терористи убили пре 20 година.
Талибани су у недељу 22. августа Масуду дали четири сата да се преда. Он је као одговор изјавио је да се Панџшер неће предати и да су његови становници спремни за отпор, као и за време совјетског војног присуства. Масуд је такође потврдио информације западних медија, који су јавили да су осим локалних устаника под његовом командом и војници који су стигли са оружјем из других региона Авганистана, укључујући и специјалне снаге. До вечери истог дана појавили су се извештаји да је стотине талибанских бораца кренуло према Панџшеру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала