Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Пентагон признао велике губитке у Кабулу и саопштио да се припрема за нове нападе

© AP Photo / Wali SabawoonДим након експлозије на аеродрому у Кабулу
Дим након експлозије на аеродрому у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
У терористичком нападу у близини аеродрома у Кабулу погинуло је 12 америчких војника, док је 15 повређено, саопштио је шеф Централне команде Оружаних снага САД, генерал Кенет Макензи у чију зону одговорности улази пре свега Блиски исток.
Према његовим речима, за експлозијама је уследило неколико напада милитаната ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији) који су отворили ватру на цивиле и војнике.
ДАЕШ представља реалну претњу америчким снагама у Авганистану, нагласио је Макензи, истакавши да Пентагон сматра да терористи „желе да наставе са тим нападима“.
„Очекујемо да ће се напади наставити и чинимо све што је у нашој моћи да будемо спремни за њих, укључујући контакте са талибанима (терористичка организација забрањена у Русији) који практично осигуравају спољни кордон безбедности око аеродрома“, истакао је Макензи током брифинга у Пентагону.
Америка ће без престанка тражити умешане у напад, а када они буду идентификовани уследиће одговор на њихове акције, поручио је генерал.
Како је прецизирао, САД не планирају да шаљу нове снаге на аеродром након терористичких напада.
„Сматрамо да имамо довољно снага како би сада осигурали своју безбедност“, објаснио је он.
САД не сматрају да су напади у близини аеродрома организовани уз дозволу талибана, јер циљеви покрета и Америке се подударају, а то је повлачење америчких снага на време.

„Не знам, не мислим да постоји нешто што би ме убедило да су талибани дозволили да се то догоди… Имају практичан разлог због којег хоће да ми одемо до 31. августа, а то је – желе да поврате аеродром. И ми желимо да одемо до тог датума, то је могуће. Дакле имамо заједнички циљ“, констатовао је генерал.

Од 14. августа из земље су евакуисане 104.000 људи, а још 5.000 остаје на аеродрому у престоници Авганистана и чека да напусти Авганистан.
Према речима америчког министра одбране Лојда Остина, напади код аеродрома у Кабулу неће натерати Пентагон да одустане од реализације постављеног задатка.
Он је изразио саучешће породицама погинулих у терористичком нападу у Кабулу.
„Терористи су одузели животе наших војника у тренутку док су они спасавали животе других. Тугујемо због губитака … Али нећемо одустати од наше мисије“, рекао је шеф Пентагона.
Поред америчких војника, у три експлозије које су одјекнуле поред аеродрома у Кабулу погинуло је око 60 Авганистанаца, а повређено је преко 150 људи, јављају медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала