- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Русија јача војно присуство на Арктику, прави 150 нових објеката

© Sputnik / Михаил Фомичев / Уђи у базу фотографијаВојници руске Северне флоте
Војници руске Северне флоте  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Борбени потенцијал Северне флоте се повећава, ове године ће добити 238 јединица новог наоружања, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу, истакавши да руска војска развија на Арктику војну инфраструктуру.
„Министарство одбране највећу пажњу посвећује јачању одбрамбене способности земље у Арктичком региону. Велики део задатака поверен је Северној флоти“, саопштио је Шојгу.
Како је додао, у току је развој војне инфраструктуре која ће помоћи да снаге које су дислоциране у том региону ефикасно функционишу. Планирано је да се ове године у Северној флоти изгради 147 зграда и објеката, казао је Шојгу.
„На острвима Северног леденог океана изграђени су административно-стамбени комплекси, побољшава се систем базирања на Арктику“, истакао је министар.
Према његовим речима, до краја године ће бити завршена градња стамбеног комплекса у граду Гаџијево који ће чинити осам кућа и 486 службених станова.
„Завршава се изградња аеродрома Темп на архипелагу Новосибирска острва. За трећу дивизију ПВО прави се војни градић у насељу Тикси у Републици Саха“, саопштио је Шојгу.
Истовремено, наставља се наоружавање снага Северне флоте.
„Значајно ће се повећати борбени потенцијал снага опште намене након што се у састав наоружања прими главна подморница модернизованог пројекта 'Јасен М'. Осим тога, ове године је планирана испорука 238 јединица савременог наоружања“, прецизирао је Шојгу.
Такође се тестирају нови бродови, укључујући нуклеарне подморнице „Кнез Олег“, „Новосибирск“ и „Белгород“, бродски ракетни систем са хиперсоничном крстарећом ракетом „Циркон“ који ће ускоро бити примљен у наоружање Ратне морнарице, додао је министар одбране.
Северна флота је спровела важна истраживања на Арктику заједно са Руским географским друштвом, рекао је министар.
Према његовим речима, „у оквиру тих догађаја реализују се важна истраживања у водама Баренцовог, Белог и Карског мора. Заједничке иницијативе Северне флоте и Руског географског друштва биће настављене.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала