- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Муслиманска омча се стеже око Грчке“: Шта ће донети споразум Турске и Северне Македоније

© Sputnik / Лола Ђорђевић Грчка застава
Грчка застава - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Министарка одбране Северне Македоније Радмила Шечеринска и министар одбране Турске Хулуси Акар потписали су прошле недеље у Истанбулу споразум о финансијској сарадњи у војној сфери на пет година. По мишљењу стручњака, то ће довести до промене ситуације на Балкану.
Петогодишњи споразум предвиђа да Турска сваке године издваја средства за модернизацију и повећање борбене готовости оружаних снага Северне Македоније.
Закључење споразума изазвало је негативну реакцију многих у Грчкој, будући да се сада „муслиманска омча“ формирала дуж читаве северне границе земље, а „Ердоганове дуге руке досегле су до свих суседа Грчке“, конкретно до Бугарске, Северне Македоније и Албаније.
У исто време, многи Грци и даље оштро критикују Преспански споразум који је потписан између Грчке и Северне Македоније 17. јуна 2018. године, истичући да је он у суштини доживео крах, иако је Грчка преузела заштиту ваздушног простора суседне земље.
Спутњик је разговарао са лидером покрета „Слободни људи“ Михалисом Пацикасом, који се испрва противио потписивању Преспанског споразума.
„Речи (Алексиса) Ципраса, (Никоса) Коцијаса и уопште владе партије Сириза и Независни Грци (Анел) да ће Преспански споразум у суштини значити повлачење Северне Македоније из турске контроле у потпуности су пале у воду, о чему сведочи закључење петогодишњег споразума. За то време Турска је војсци Северне Македоније поклонила 7.500 комада униформи, оклопних возила и још тога. Током посете Истанбулу, министарка одбране Северне Македоније изјавила је да Турска није само стратешки партнер Северне Македоније, већ и пријатељ. Напоменула је да ће њена земља куповати војну опрему од Турске“, изјавио је Пацикас.

Иако је Северна Македонија потписала Преспански споразум у којем је био одређен њен назив, а Грчка преузела заштиту њеног ваздушног простора, земља је тренутно прикована за борбену машину Турске и Албаније, што представља „бомбу у темељу Балкана“, сматра он.

„Шта је остало Грчкој? Све што јој је остало је издаја, уступци око назива, рутинска обука војске Северне Македоније и заштита њеног ваздушног простора при коришћењу грчких авиона. Остало је ругање. Чини се да је то бомба постављена у темеље Балкана, јер оно што ради Ердоган, који је пружио своје дуге руке ка Северној Македонији и Албанији, такође се тиче питања мира. Наша два НАТО савезника су под директним утицајем Ердогана. Тако је Преспански споразум потпуно пропао. Ово је прича која нема никакве везе са демократијом, миром и, наравно, историјском истином, о којој су толико громогласно говорили“, нагласио је Пацикас.
Други саговорник Спутњика, аналитичар и лидер покрета „Ардин“ Јоргос Карабелијас испричао је како турски председник Реџеп Тајип Ердоган стеже „муслиманску омчу“ око Грчке.

„Очигледно је да Турска покушава да опколи Грчку. Она користи одређену стратегију. У некој мери има веома добре односе са Бугарском, стога изводи маневар заобилажења. Видећемо како ће се то завршити. Међутим, важно је што је Турска потписала војни споразум. То показује колико је од Грчке било глупо што је потписала Преспански споразум. Док Грчка штити ваздушни простор Северне Македоније, она закључује споразум са Турском. Турци користе и Албанце из Северне Македоније, који напредују у том правцу у циљу успостављања односа са Турском. Албанци на Косову и у Албанији генерално имају блиске везе са Турском. Мислим да они вуку ту муслиманску омчу која се стеже око Грчке”, закључио је Карабелијас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала