Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Штрајкују српски радници Основног суда у Северној Митровици

© Sputnik / Дејан СимићСвакодневицу северне Косовске Митровице није пореметило најављено празновање такозване државе Косово
Свакодневицу северне Косовске Митровице није пореметило најављено празновање такозване државе Косово - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Српски радници Основног суда на Северу Косова из Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића ступили су данас у штрајк, рекао је ,директор НВО АЦДЦ, Душан Радаковић. Штрајк је уследио након јучерашње одлуке Апелационог суда у Приштини којом је посланику Српске листе, Ивану Тодосијевићу, потврђена двогодишња казна затвора.
Радаковић је потврдио за КоССев да радници овог суда данас нису отишли на посао. Међутим, није имао сазнања о томе како је и ко је одлучио да се ступи у штрајк.
„Оно што су ми двоје судија рекли, један из администрације, синоћ у девет су их звале колеге да им кажу да сутра не иду на посао“, казао је Радаковић.
Он није имао сазнања о томе да ли ће се и у наредним данима наставити штрајк.
„Нико од њих не зна да ли ће и сутра да се иде на посао или не“, додао је Радаковић.
Према наводима приштинских медија, српске судије које раде у судовима јужно од реке Ибар такође су прогласиле бојкот због пресуде Апелационог суда посланику Српске листе Ивану Тодосијевићу, пренео је Индекс онлајн.
Специјално одељење Основног суда у Приштини осудило је посланика Српске листе Ивана Тодосијевића 5. децембра 2019. на две године затвора због изјаве поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања на церемонији у Звечану, када је, између осталог казао да је „Рачак измишљен“.
Одбрана Тодосијевића се у међувремену жалила Апелационом суду, који је, међутим, јуче одлучио да одбије жалбу као неосновану, чиме је потврдио да је првостепени суд исправно поступио.
Адвокат Ивана Тодосијевића, Небојша Влајић, казао је јуче за КоССев да још увек није добио пресуду Апелационог суда, те је због тога казао да не може да је коментарише.
Да је потврђена пресуда Основног суда Тодосијевићу, саопштено је јуче на сајту Апелационог суда на албанском језику.
Одлука је изазвала незадовољство Београда. Канцеларија за КиМ саопштила је да је њом прекршен Бриселски споразум о правосуђу, али и да је приштинско правосуђе нанело несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.
Председник Србије је уједно рекао да је одлуком Апелационог суда Тодосијевићу брутално и грубо прекршено право на слободно мишљење и правично суђење, а што је договорено у Бриселу.
Критике на рачун Приштине поводом одбијања жалбе Тодосијевића од стране Апелационог суда, упутила је и Српска листа. Најавили су да ће, услед новонасталих околности, размотрити да ли ће да учествују на предстојећим локалним изборима.

Судски савет Косова: Пажљиво пратимо ситуацију у Основном суду у Митровици

Судски савет Косова (ССК) потврдио је да је добио информацију о томе да се судије и помоћно особље Основног суда у Митровици, из српске заједнице, данас нису појавили на радном месту.
Поручили су да пажљиво прате догађаје у овом суду, преноси КосСев
„Савет се озбиљно посветио овом питању и надамо се да ће се судије и помоћно особље вратити на радно место“, прецизирали су.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала