- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић поздравио одлуку Митрополије

© Фото : Спутњику уступила УРАДритан Абазовић, лидер УРА
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Пратите нас
Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић казао је да поздравља одлуку Митрополије црногорско-приморске да се устоличење Јоаникија одржи на Цетињу без свенародног збора.
Абазовић је казао да поздравља одлуку Митрополије да умањи капацитет читавог догађаја.
“На тај начин сигурно је допринијела и миру и стабилности. Мислим да је у духу православља, не желећи никога да подучавам, да се шири љубав и солидарност међу људима. Ми често без икаквих потреба имамо жељу да наелектришемо друштво и од свега правимо апокалипсу. Устоличење би требало да буде један свечан догађај, тако га и доживљавам и у том правцу ми дјелује одлука Митрополије.”, каже Абазовић.
Он иатиче “ Постоји она народна паметнији попушта, пошто је ово мудра одлука, позивам све грађане да дају допринос да се и 4. и 5. септембар протекну мирно и да никоме не буде до свађа и тензија. Фокус нашег укупног друштвеног прогреса треба да усмјеримо на побољшање животног стандарда грађана и то треба да буду неке тачке гдје ћемо да се конфротрирамо идејно и да највише добију на значају они који имају најбоље идеје.”, казао је Абазовић новинарима након обиласка аутопута.
Он је додао да очекује да устоличење протекне мирно.
“Држава је ту да свима гарантује Уставом загарантована права. Људи који желе да протестују могу то да ураде али на миран начин уз прописану процедуру. Људи који желе да врше вјерске обреде могу то да раде не на уштрб угрожовања било кога.” рекао је Абазовић.
Упитан да ли је промијенио мишљење будући да су из Уре рекли да би требало измјестити устоличење са Цетиња, Абазовић је казао:
“Нијесам промијенио мишљење. Рекао сам да је Црна Гора добила новог митрополита, Митрополија црнгогорско-приморска, и на држави није да арбитрира око одлуке гдје ће се обавити чин устоличење, него да омогући да се њихова права остваре на мјесту гдје мисле да је најбоље” каже он.
“Колеге са Цетиња су крајње добронамјерно апеловали, с обзиром на наелектрисану атмосферу, на осјећај да ће се десити нешто јако лоше, с обзиром на повећане тензије и догађаје који иду у предвечерју свега тога што треба да се деси 5. септембра, да би требало устоличење да се деси негдје друго гдје се те тензије не би испољиле. Не мислим да су они направили ништа што је супротно од онога што и ја мислим да је жеља свих грађана да све то прође безболно, без тензија и на начин који је коректан.”, казао је потпредсјеник Владе.
Указује да би требало знати како "пулсира" локална заједница на Цетињу и да је то другачије у односу Подгорицу, Беране или друге градове.
“Сва мишљења треба уважити, али не можемо људи ускраћивати њихова права. То је једина порука коју покушава Влада и сектор безбједности да упути у претходном периоду. Сви који желе да подрже концепт мира и толеранције, треба да то приме к знању и дају допринос да се оствари. Одлука данашња је у прилог томе. Када би друга страна рекла: И ми ћемо у прилог томе да протестујемо, али без неких већих окупљања, без неких већих изражаја, без позивања грађана да се масовно прикључимо томе, што је безједносно један аспект, али епидемиолошки имамо други који се сад развија, мислим да би био допринос томе. Ако не осјећају ту потребу, све је океј, ми ћемо поступити у складу са законом .”, казао је Абазовић.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
РЕГИОН
Митрополија одлучила: Устоличење у Цетињском манастиру - без народног сабора
Владика будимљанско - никшићки Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
РЕГИОН
Неки желе да се Јоаникије устоличи у полицијској станици – порука бившег градоначелника Цетиња
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Шоћ: Јоаникије треба да буде устоличен на Цетињу, гдје и сви претходни митрополити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала