- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички обавештајци објавили резултате истраге о пореклу короне

CC BY 2.0 / Army Medicine / Истраживачи у америчкој војној лабораторији Форт Детрик
Истраживачи у америчкој војној лабораторији Форт Детрик - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Пратите нас
Америчка обавештајна заједница објавила је сажетак извештаја о резултату истраге порекла вируса корона. Према њиховом налазу, вирус корона је природног порекла, појавио се у новембру 2019. и кинеске власти нису знале за њега пре избијања епидемије у Вухану.
„САРС КоВ-2, вирус који изазива ковид-19, највероватније је избио тако што је инфицирао људе кроз иницијално излагање мањих размера које се догодило не касније од новембра 2019. године, са првим кластером ковида-19 у децембру у Вухану у Кини“, саопштила је канцеларија директора Националне обавештајне заједнице.
Вирус није настао као биолошко оружје, наводи се у извештају.
„Већина обавештајних агенција процењује, али уз резерву, да вирус највероватније није генетски измењен. Међутим, две агенције верују да нема довољно доказа за такву тврдњу. Такође, кинески званичници нису имали сазнања о вирусу пре него што је зараза избила у Вухану“, стоји у извештају.
Када је у питању начин на који се догодила почетна изложеност вирусу, амерички обавештајци верују да су могуће теорије и о природном путу и о „цурењу“ из лабораторије.
Четири обавештајне агенције САД, уз резерву, процениле су да је вирус на човека прешао са животиње. Једна агенција, пак, убеђена је да је вирус прешао на човека као резултат инцидента у лабораторији и да се највероватније радило о експериментима, контакту са животињама или контакту са узорцима у лабораторији у Вухану, наводи се у извештају.
Кооперација Кине биће неопходна да се дефинитивно утврди порекло вируса, закључује се у извештају америчких обавештајаца.
Истраживачи у америчкој војној лабораторији Форт Детрик - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
СВЕТ
Кина званично затражила истрагу да ли је вирус корона потекао из америчке лабораторије
Лабораторија у Вухану - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Помпео: Изводили су тајне војне експерименте у Вухану, модификовали вирусе у заразније
Ковид болница у Вухану - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2021
Први обавештајац Америке: Два сценарија за порекло короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала