- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европа предлаже „Гаспрому“: Продајте „Северни ток 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2", немачка лука Мукран
Изградња гасовода Северни ток 2, немачка лука Мукран - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Пратите нас
Руска компанија „Гаспром“ може у крајњем случају да прода гасовод „Северни ток 2“ другом сертификованом оператеру како би избегла ограничавање капацитета гасовода због обновљених захтева гасне директиве Европске уније, пише немачки лист „Франкфуретер алгемајне цајтунг“, позивајући се на немачке званичнике.
У складу са новим правилима гасне директиве ЕУ, гасовод који улази на територију Европске уније мора делимично пунити алтернативни снабдевач или тај део који се налази на територији ЕУ мора бити у власништву треће компаније.
Дан раније је суд у Диселдорфу одбацио жалбу оператера гасовода, компаније „Норд стрим 2 АГ“ коју је уложила на одлуку немачког регулатора да се нова правила односе и на „Северни ток 2“. Регулатор је сматрао да пројекат није завршен до дана ступања измена на снагу, односно 23. маја 2019. године, и стога потпада под дејство прописа.
Истиче се да се компанија и даље не слаже са том одлуком и ускоро ће објавити нове потезе.
Лист подсећа да уколико не успеју да оспоре одлуку суда, „Норд стрим 2 АГ“ – подружница „Гаспрома“, моћи ће да користи само половину капацитета гасовода.
Коментаришући одлуку суда и какве мере Русија планира да предузме, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је гасовод „Северни ток 2“ искључиво комерцијални пројекат који треба да да велики допринос у енергетску безбедност Европе.
Како су касније саопштили шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер и шеф аустријске компаније „ОМВ“ Рајнер Зеле, пројекат „Северни ток 2“ је у финалној фази реализације.
Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала