- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како да перете веш да бисте – убили бактерије

© Фото : фото Пиксабејвеш машина
веш машина - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Пратите нас
Микробиолози саветују да се одећа пере на најмање 60 степени Целзијуса, што посебно важи за дечју одећу јер су деца осетљивија и имунитет им није увек потпуно развијен.
Иако се прање веша на нижим температурама можда чини као добра идеја, али и еколошки прихватљивија, нека истраживања су ту идеју оповргла и рекла како би веш ипак требало да се пере на нешто вишим температурама.
Према истраживачима, одећа која се пере на ниским температурама може да преноси бактерије попут ешерихије коли, која живи на нашој кожи и у организму, и то на температури од 37 степени. То значи да их ниска температура од 30 степени неће убити.
Микробиолози из тог разлога саветују да се одећа пере на најмање 60 степени, што посебно вреди за дечју одећу јер су деца осетљивија и имунитет им није увек развијен у потпуности, преноси б92.
А да бисте били сигурни да сте се прањем риешили свих бактерија, стручњаци саветују и да повремено 'окренете' и празан бубањ у машини. Празнан бубањ, упалите на највишу температуру, на 90 степени, како бисте се решили свих бактерија.
Домаћица - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Испробајте ове трикове ако желите да прашина у вашем дому нестане
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала