- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Учврстио положај Русије“: Америци предвиђају катастрофу због Бајдена

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Пратите нас
Катастрофалне одлуке председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена у вези са Авганистаном могле би довести Америку до пораза у геополитичкој борби и истовремено помоћи Русији да победи, наводи амерички лист „Хил“.
Аутор чланка, амерички бизнисмен и бивши државни службеник Грејди Минс констатује да Бајденов тим, укључујући Белу кућу, Пентагон, Стејт департмент и обавештајне службе, не схвата да својим поступцима поставља темеље за опасне сукобе у будућности.
„Повлачење трупа из Авганистана постаће 'златни стандард' неуспешне државне управе и војне стратегије – муњевито је ојачао позиције Русије и Кине, истовремено ослабивши Америку“, закључује аутор.
Подсетимо, у првој половини августа покрет „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) кренуо је у офанзиву на владине снаге у Авганистану. Једина провинција која није под њиховом контролом је Панџшир, североисточно од Кабула. Талибани су 15. августа ушли у Кабул, а дан касније су објавили да је рат у Авганистану завршен.
Талибани тренутно контролишу све копнене граничне прелазе из Авганистана. Евакуација страног особља и Авганистанаца који раде за иностране мисије врши се преко јединог аеродрома у Кабулу који држи војска Сједињених Америчких Држава и других земаља НАТО-а. Талибани су саопштили да не намеравају да Американцима продуже време за евакуацију америчких грађана након 31. августа.
Подсетимо, у подручју аеродрома у Кабулу јуче је одјекнула серија експлозија. Према извештајима медија, број погинулих попео се на 170, а рањено је 1338. У редовима америчких снага живот је изгубило 13 маринаца.
Евакуација из Кабула - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Криза у Авганистану
„Политико“: Америка предала талибанима списак Авганистанаца „за одстрел“
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала