- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорском бизнисмену Драгану Брковићу одређено задржавање до 72 сата

© Фото : Youtube/Ministarstvo poljoprivrede/PrintscreenДраган Брковић, црногорски бизнисмен, власник компаније Вектра
Драган Брковић, црногорски бизнисмен, власник компаније Вектра - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Пратите нас
Познатом црногорском бизнисмену Драгану Брковићу, његовим синовима Борису и Бојану и извршном директору компаније „Вектра“ Милићу Поповићу одређено је задржавање до 72 сата после саслушања у Специјалном тужилаштву.
Брковићи и Поповић се сумњиче да су преко фирми чији су власници приликом приватизације и реорганизације починили бројне малверзације и на тај начин оштетили ХТП Бока за више милиона евра, преносе Вијести.
Након истека задржавање биће приведени судији за истрагу који ће одлучивати да ли ће им одредити притвор или ће се у даљем поступку бранити са слободе.
Како је објавио Дан, тужилац је предложио да им буде одређен притвор.
Тужиоци су испитивали како је Брковић пре 14 година купио ХТП Бока, али и да ли је након што је његова управа довела предузеће до банкрота, спровођењем стечаја кроз реорганизацију крчмио имовину фирме и из ње позајмицама извлачио новац, док бивши радници још нису наплатили потраживања, наводе Вијести.
Тужилаштво је испитивало и како је део имовине „Вектра Бока“ у реорганизацији продат за 6.740.680 евра, од чега је највећи део новца по основу позајмица пренет на „Вектра Инвестментс“, другу компанију Драгана Брковића.
Он је на тендеру купио 59,4 одсто државних акција ХТП Бока у децембру 2007. и обавезао се да ће у наредне три године у развој предузећа инвестирати 50 милиона евра, најављујући још 14.000.000 евра инвестиције.
Непосредно уочи потписивања уговора, Брковић је од мађарских компанија купио удео од 33 одсто у ХТП Бока, што му је са акцијама које је купио од државе омогућило да у том предузећу оствари контролу са око 92 одсто власништва.
Иако није испунио обавезу о улагању, након три године, уместо раскида уговора, анексом је добио продужетак инвестиционог периода.
Привредни суд увео је стечај у ХТП Бока 13. јуна 2015. због дуга од четири милиона евра према ЦКБ.
Због свих малверзација и штете коју су претрпели, бивши радници те херцегновске фирме, њих 78, предало је кривичну пријаву тужилаштву, због Плана реорганизације предузећа, за који тврде да се спроводи на њихову штету.
Специјалци црногорске полиције - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
РЕГИОН
Приведен познати црногорски бизнисмен
Еври - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Ухапшен па пуштен: Кум Мила Ђукановића саслушан због афере „Абу Даби фонд“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала