И Ђукановић ће 5. септембра бити на Цетињу – ако се не промени мјесто устоличења Јоаникија

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће, уколико не буде уважен његов апел и устоличење митрополита Јоаникија ипак буде на Цетињу - 5. септембра бити у пријестоници - на мјесту гдје ће се, како је рекао, бранити част земље.
Ђукановић је о томе говорио на конференцији за медије, поводом посјете турског предсједника Реџепа Ердогана на Цетињу. Казао је да је цијелој ситуацији о устоличењу митрополита СПЦ Јоаникија у претходном периоду дат превелики значај.
“ Са адреса у Београду чуло се много непримјерених ријечи на рачун Црне Горе у претходном периоду. У Црној Гори се то није могло доживјети осим као вријеђање и негирање Црне Горе и нашег идентитета. Нажалост, то је допринијело да ово питање устоличења постане перципирано као политичко и да заокупљује значајно пажњу црногорске јавности,” рекао је Ђукановић.
Ђукановић је истакао да је посриједи и фалсификовање чињеница, ради, како тврди, промовисања великодржавне политике из Србије.
“ Све то је допринијело да цетињска јавност устоличење доживи као завршни корак вријеђања пријестонице и Црне Горе. То црквени великодостојници морају да знају. Владике Црне Горе, када то желе, умију да ураде у корист добрих односа. Добар примјер је однос патријарха СПЦ према држави Хрватској. То би требало да утиче и буде примјер митрополиту Јоаникију. Нажалост, то се није десило. Данас свједочимо неразумијевању према дијелу црногорске јавности, да се то не чини на Цетињу. Ти послови се не могу радити на силу, поготово на Цетињу. То морају разумјети сви, то мора разумјети нови митрополит, патријаршија, руководства у Србији и Црној Гори. Посебно у Црној Гори,.” рекао је Ђукановић.
Предсједник је апеловао да није паметно инсистирати на устоличењу митрополита СПЦ на Цетињу и у Цетињском манастиру.
“ Паметно би било устоличење измјестити, у неком од других бројних храмова Српске православне цркве у Црној Гори. Све ради постизања мултиетничке хармоније и добрих међудржавних односа. У будућности желимо да сваки грађанин Црне Горе, укључујући Црногорце и Србе, несметано ужива вјерске слободе и вјерска права “, рекао је Ђукановић.
Казао је да, уколико апел не буде уважен, биће присутан на Цетињу - тамо гдје се брани част Црне Горе.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала