- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Опрема за војника будућности: Русија направила нови борбени егзоскелет

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаДемонстрација егзоскелета на војном форуму "Армија 2021"
Демонстрација егзоскелета на војном форуму Армија 2021 - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Пратите нас
Први прототип борбеног егзоскелета опремљеног електромоторима који би могао бити део опреме војника будућности направљен је у Русији, саопштено је Спутњику из државне корпорације „Ростех“.
Најновији егзоскелет ради у два режима. У активном режиму физичке способности војника побољшавају сервомотори – електромотори који се напајају на батерије. Режим се активира када се војник креће по неравном или планинском терену. У пасивном режиму егзоскелет је предвиђен за кретање по хоризонталној површини са теретом.
„Егзоскелет, који правимо заједно са нашим колегама из научно-истраживачког института за механику са Универзитета Ломоносов, смањује оптерећење мишићно-коштаног система за 50 одсто, потрошњу енергије приликом трчања и ходања за 15 одсто, а омогућава војнику да носи до 60 килограма терета и да пуца из аутоматског оружја за 20 одсто прецизније“, појаснио је индустријски директор кластера наоружања, муниције и специјалне хемије „Ростеха“ Бекхан Оздојев.
Сервомотори у егзоскелету опремљени су сензорима за положај, као и сензорима за притисак у стопалима. Стога се егзоскелет прилагођава људским карактеристикама и не омета кретање.
„Такође намеравамо да у дизајн егзоскелета уградимо елементе направљене од композитних материјала, да се фокусирамо на побољшање система за напајање и система за управљање“, рекао је стручњак Владимир Буданов, шеф лабораторије за општу механику са Универзитета Ломоносов.
Новитет је представљен на Међународном војно-техничком форуму Армија 2021.
Војник показује борбену опрему Ратник на војној вежби у Москви - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2021
Руског војника будућности штитиће борбена опрема која ће надмашити све врсте заштите
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала