Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Руски амбасадор: Непомирљива борба између талибана и ДАЕШ

© AP Photo / Rahmat GulТалибани патролирају Кабулом
Талибани патролирају Кабулом - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Пратите нас
Амбасадор Русије у Кабулу Дмитриј Жирнов каже да се између талибана и припадника ДАЕШ (обе терористичке организације забрањене у Русији) води жестока борба и да је напад на аеродром у Кабулу изазов не само за Америку већ и за тај покрет. Амбасадор сматра да ће се у догледно време ситуација у земљи стабилизовати.
„Борба је непомирљива. Ако је иза експлозије на аеродрому заиста био ДАЕШ онда је то изазов не толико за САД, колико за талибане, јер су они преузели одговорност за Авганистан. И у извесном смислу то што се догодило је удар на репутацију и за талибане такође“, рекао је амбасадор у емисији „Соловјов лајв“.
Према мишљењу амбасадора, талибани ће се жестоко борити против ДАЕШ- а и није им потребно да се терористички напади понове.
„Колико знам, талибани су данас, тако је објављено, привели двојицу наводних држављана Малезије, бораца ДАЕШ-а, односно, колико схватам жестоко ће се борити против ДАЕШ-а. Такве ствари им нису потребне“, навео је амбасадор.
Он је оценио и да талибани у суштини нису освојили Авганистан, него је он прешау њихове руке јер ситуација није могла бити гора.
Изазов је како ће организовати свакодневни живот, додао је Жирнов.
Провинција Панџшер је једина која није под контролом талибана, али према речима амбасадора, однос снага је такав да би они могли да је заузми за дан али да желе да избегну крвопролиће.
Амбасадор је у емисији открио и да је 200 Авганистанаца који имају и руски пасош изразило жељу да напусти земљу иако нису тренутно угрожени.
Он је, такође, додао да се Запад се није обраћао Москви са захтевом за признање нових авганистанских власти.
Подсетимо, талибани тренутно контролишу све копнене граничне прелазе из Авганистана. Евакуација страног особља и Авганистанаца који раде за иностране мисије врши се преко јединог аеродрома у Кабулу који држи војска Сједињених Америчких Држава и других земаља НАТО-а. Талибани су саопштили да не намеравају да Американцима продуже време за евакуацију америчких грађана након 31. августа.
У подручју аеродрома у Кабулу јуче је одјекнула серија експлозија. Према извештајима медија, број погинулих попео се на 200. У редовима америчких снага живот је изгубило 13 маринаца.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Криза у Авганистану
Пентагон може да гађа ДАЕШ-К без одобрења Беле куће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала