- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белорусија: САД увлаче Русију у постојеће сукобе

© AFP 2023 / TAYLOR CRULЕвакуација америчких држављана и Авганистанаца са аеродрома у Кабулу
Евакуација америчких држављана и Авганистанаца са аеродрома у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Пратите нас
Заменик државног секретара Савета безбедности Белорусије Владимир Арчаков изјавио је да су поступци Сједињених Америчих Држава у Авганистану усмерени на заоштравање сукоба у региону.
„Треба претпоставити да је цео овај амерички подухват са Авганистаном вишегодишња, пажљиво испланирана акција. И нема за циљ подршку тамошње владе или неког другог, већ је усмерена искључиво на погоршање сукоба и проблеме овог региона“, рекао је заменик државног секретара за телевизију „ОНТ“.
Арчаков је приметио да су овакве друштвене кризе, као у Авганистану, „увек праћене појавама међународног тероризма, растом прекограничног и транснационалног криминала. А ако неки екстремисти, као и наркотици, оружје, илегални мигранти у новом таласу крену у Европу, онда ће то директно утицати на нас“, нагласио је он.
Руски дипломата је додао да постоје ризици од појаве кризних тачака у источноевропском региону.

„Сједињене Америчке Државе и Запад су заинтересовани да Русију и њене савезнике увуку у понор таквих тињајућих сукоба, како се не би мешали у владање светом“, констатовао је он.

Према његовим речима „догађаји који су се одвијали око Белорусије прошле године то јасно потврђују“.
„Зато што је практично одмах почело оштро повећање директног војног присуства Сједињених Америчких Држава на пољској територији и то у непосредној близини граница Белорусије. Сада је на пољској територији распоређен амерички континент од око четири хиљаде људи; споразум је потписан прошле године и биће повећан за још хиљаду, а изграђена је и инфраструктура за смештај 20 хиљада америчких војника... По свему судећи, Сједињене Америчке Државе ће се на дуже укопавати у Пољској “, додао је Арчаков.
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. Једина покрајина која није под њиховом контролом је Панџшер североисточно од Кабула.
Односи између Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали након председничких избора 2020. године што је изазвало неодобрене масовне протесте. Белоруске власти су више пута изјављивале да се протестне акције координирају из иностранства. Председник Белорусије Александар Лукашенко оптужио је Запад за директно мешање у ситуацију у земљи и рекао да немирима управљају Сједињене Америчке Државе, а Европљани им подилазе. Европска унија, Велика Британија, САД, Канада и бројне друге земље постепено су уводиле санкције против одређених белоруских званичника, предузећа и индустрије, оптужујући Минск за кршење избора и кршење људских права.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала