Дачић: Не видим разлику између овог и претходних устоличења

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Пратите нас
Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је вечерас да би било најбоље да се устоличење митрополита Јоаникија одржи на Цетињу и додао да позив црногорског председника Мила Ђукановића да се устоличење премести нема везе са црквом, већ са његовим интересима да се одржи на власти.
Дачић је за Танјуг ТВ рекао да не види разлику између овог чина устоличења и свих досадашњих који су се десили у црногорској историји.
"Устоличење би било боље да се одржи на Цетињу, како би се испоштовала традиција, јер се од памтивека ту уводе у трон митрополите црногорско-приморске. Што се Ђукановићевог позива тиче, уопште није реч у односу према цркви, он је комуниста, њега овај догађај интересује са аспекта власти", рекао је Дачић.
Истиче да је Ђукановић проценио ''да му нека опасност" прети од Србије и СПЦ, те да је тај позив "инструмент" у очувању власти, односно концентрације политичких снага и гласова који би могли да му помогну на следећим изборима.
Дачић додаје да Ђукановићу, када му је ишло у прилог, није сметало да љуби руку митрополиту Амфилохију.
Дачић је поручио да је овим околностима најважније да се сачува мир и додао да Србију везано за Црну Гору једино интересује положај српског народа и СПЦ.
"Апсолутно желимо добре односе са Црном Гором и уопште не размишљамо о тим категоријама о којима они размишљају, јер они своје потезе правдају неком опасношћу која им долази из Србије", рекао је Дачић.
Закључио је да се овај догађај не треба злоупотребљавати за дизање тензије.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала