- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Код све више људи се појављује додатна артерија - знак да се еволуција наставља

CC0 / пиксабеј / Длан
Длан - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Пратите нас
Према тренутно забележеним трендовима додатни крвни суд у руци могао би постати уобичајен за само неколико генерација.
Размишљања о томе како би се наша врста могла да изгледа у будуц́ности често изазива спекулације о доминантним карактеристикама као што су висина, величина мозга и тен. Ипак, суптилни помаци у нашој анатомији данас показују колико еволуција може бити непредвидива.
Према тренутно забележеним трендовима додатни крвни суд у руци могао би постати уобичајен за само неколико генерација.
Артерија која привремено пролази кроз средину подлактице док је плод још у материци не губи се више тако често као некада, према сазнањима истраживача са аустралијског Универзитета у Аделејду, пише Сајенс Алерт, а преноси РТС.
То значи да данас има више одраслих особа које имају додатни канал васкуларног ткива који пролази испод њиховог зглоба него што је то било у прошлости.
„Анатоми још од 18. века проучавају преваленцу ове артерије код одраслих и наша студија показује да се учесталост повећава“, наводи професор Теган Лукас.
„Преваленца је била око 10 процената код људи рођених средином 1880-их у поређењу са 30 процената код оних рођених крајем 20. века, тако да је то значајно повећање у прилично кратком временском периоду, када је у питању еволуција“, додаје професор.
Средња артерија се код свих људи формира прилично рано у развоју плода и транспортује крв кроз руке како би хранила све дужу руку у процесу развоја. Обично, око осме недеље се повлачи, преносећи овај задатак на два друга крвна суда – радијалну (коју осећамо када меримо пулс) и улнарну артерију.
Анатоми већ дуже време знају да до овог одумирања средње артерије не долази увек и не у истом периоду. У неким случајевима опстаје још додатних месец дана.
Анализа крви на постојање антитела на вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2021
Откривен медицински феномен: Крв појединаца пуна супер-антитела
Дешава се да и после рођења и даље функционише, понекад прокрвљујући само подлактицу, а у неким случајевима и шаку.
Упоређујући податке о преваленци постојања овог крвног суда код људи који су живели у 19. веку и оних рођених у првој половини 20. века, научници су дошли до закључка да је трећа артерија три пута учесталија код одраслих данас него што је била пре више од једног века.
„Ово повећање могло је бити последица мутације гена укључених у развој медијане артерије или пак, здравствених проблема мајке током трудноће. А можда су у питању и обе ствари“, наводи професор Лукас.
Може се претпоставити да ће постојана средња артерија повећати прокрвљеност спретних прстију или подлактицама обезбеди поуздан доток крви дуго након нашег рођења. Ипак, ако имамо и тај трећи крвни суд, такође смо изложени већем ризику од синдрома карпалног тунела, непријатног стања које делује на нерве шаке и умањује њихову способност.
Који фактори играју кључну улогу у овим процесима захтева још много више истраживања, али шта год да су узроци, највероватније да ће у будућности све више људи имати ову трећу артерију.
„Ако се овај тренд настави, већина људи ће имати средњу артерију у подлактици до 2100. године“, тврди професор Лукас.
Ма колико ове разлике биле мале, те микроеволуционе промене доводе до великих варијација које дефинишу нашу врсту и отварају питање здравља и болести које данас не можемо и да замислимо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала