Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министар Ружић: Школска година почиње химном

© Sputnik / Лола ЂорђевићБранко Ружић
Бранко Ружић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Пратите нас
Школска година ће почети нормално 1. септембра у свим школама интонирањем или извођењем државне химне „Боже правде“, први пут у историји, најавио је у интервјуу за „Новости“ министар просвете, науке и технолошког развоја и први потпредседник Владе Србије Бранко Ружић.
Важно је да као грађани поштујемо своју заставу, грб и химну и тиме на најлепши могући начин чувамо свој идентитет, рекао је Ружић и додао да би сви који седе у Кризном штабу волели да деца све време похађају наставу непосредно, у школама, а не пред телевизором или рачунаром.
Према Ружићевим речима, то што део јавности изражава бојазан о евентуалном ризику по свеобухватно здравље нације не треба да се доживљава аутоматски као непријатељски гест, већ као део изналажења најбољег решења, али приоритетно је да саслушамо здравствену струку, као најрелевантнију у борби против вируса.
Министарство просвете пратиће ситуацију и одлуке прилагођавати према потребама, а да би се избегло погоршање ситуације, важно је да се пре свега стриктно поштују епидемиолошке мере, али и да се вакцинишу сви који то до сада нису учинили, пошто је вакцина цивилизацијска тековина и једини начин да ово све пребродимо, истакао је министар.
За тачно одређивање када нека школа прелази из зелене у жуту или црвену зону одговоран је посебно формиран стручни тим састављен од представника института „Батут“ и Министарства просвете који се већ дуже време бави координисањем и праћењем ситуације у школама широм Србије.
„Они ће са сада имати нови задатак, сагледавање неколико критеријума, као што су број заражених, број вакцинисаних, проценат позитивно тестираних, као и у којој мери се школа придржава мера за спречавање ризика од вируса, што ће опредељивати која локална самоуправа ће припасти којој зони, и о томе не треба да размишљају родитељи, већ да прате информације које ће школе давати петком у случају да дође до промене модела“, објаснио је Ружић и додао да је прва одлука стручног тима да сви крену на непосредну наставу, осим средњих школа у 15 општина и градова који ће бити у комбинованом моделу, и средњих школа у Тутину, где ће се изводити онлајн настава.
У првој недељи септембра примењиваће се комбиновани модел у Новом Пазару, Прешеву, Кладову, Петровцу на Млави, Новој Вароши, Прибоју, Ужицу, Ваљеву, Деспотовцу, Јагодини, Параћину, Свилајнцу, Рековцу, Ћуприји и Бојнику, прецизирао је министар.
Према његовим речима, онлајн настава била је и остаје најбоља опција за све у ситуацији када је здравље становништва угрожено. Онлајн настава била је окосница наставног процеса годину и по дана – сви су дали максимум да образовање буде квалитетно и доступно сваком детету у Србији. Министар наводи да не може да се сложи са, како каже, субјективним оценама да је година прошла узалудно, а посебно ни да је генерација упропашћена.
Нацрт Закона о уџбеницима, према чијим одредбама би уџбенике од националног значаја (српски језик и књижевност, историја и географија) издавао Завод за уџбенике, према Ружићевим најавама, чека даље консултације са кабинетом председника, с обзиром да је председник Вучић и иницијатор оваквог решења које министар сматра „одличним“, као и са кабинетом председнице владе Ане Брнабић, која се, како каже, стара о примени државних политика.
Говорећи о предлогу председника СПС Ивице Дачића, о заједничкој листи социјалиста и напредњака на предстојећим изборима на свим нивоима, Ружић је нагласио да у СПС не постоји бојазан од губљења идентитета јер је познато да гласачи СНС и СПС нису једно те исто, нити су партијски програми и оријентација странака идентична, осим заједничког именитеља, како је рекао, љубави према Србији и њеном напретку.
Управо ће тај именитељ определити најбољи модел учешћа на предстојећим изборима, не за две странке већ за будућност Србије и њене грађане, закључио је Ружић.
Учионица - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Три модела: Објављено детаљно упутство за наставу у новој школској години
Ђаци у Првој београдској гимназији - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
ДРУШТВО
Важно за школарце: Овако ће изгледати прва недеља школе
Књиге и уџбеници - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Српској деци сервирају хашку истину о деведесетим: Историчари упозоравају на тотални хаос у настави
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала